Munzar (ODS): Komunistická diktatura byla tragédií pro náš národ

25.02.2019 10:13

Komentář na facebookovém profil k historické i současné roli komunistické strany.

Munzar (ODS): Komunistická diktatura byla tragédií pro náš národ
Foto: ods.cz
Popisek: Vojtěch Munzar (ODS)

Za každým jednotlivým číslem se skrývá srdceryvný příběh konkrétního člověka a jeho rodiny. Co v tabulce uvedeno není, jsou další desetitisíce lidí, kteří nemohli pracovat ve svém oboru, nemohli pracovat, kde chtěli, nemohli studovat to, co si přáli.

Znám to z domova. Můj dědeček měl nastartovanou slibnou lékařskou a vědeckou kariéru, byl primářem na rentgenologii v Praze, za své práce získal titul CSc. Kdysi však se nechvalně zmínil o komunistech (řekl, že jsou svině) a nějaký „dobrý“ kamarád ho udal. Titul mu byl sebrán a nemohl dále pokračovat ve vědecké práci, byl mu sebrán primariát a byl odvelen na řadového rentgenologa do Plzně. Další profesní růst mu byl uzavřen. A to mohl dopadnout ještě hůř.

Po roce 1989 byl habilitován a titul mu byl již v důchodovém věku navrácen. Bylo to poprvé a naposledy, kdy jsem viděl svého dědečka dojetím plakat. Na jeho počest jsme po něm pojmenovali nejstaršího syna Františka.

Dnes se jistě otáčí v hrobě, že po 70. letech se opět komunisté u nás roztahují a hrají si na demokraty, jakoby se nic nestalo. Daleko horší je však skutečnost, že to některým lidem nevadí a mávají nad tím rukou. Právě dnes bychom měli vzpomínat s úctou na všechny oběti zločinné ideologie a velmi přemýšlet o budoucnosti naší země.

Tento text jsem napsal před rokem. Mezitím vznikla vláda Hnutí ANO a ČSSD s pevnou podporou KSČM. Ve sněmovně se nejvíce v hlasování shodnou komunističtí poslanci a za ANO. K tomu mě napadá slavný citát (George Santayna): "Ti, kdo si nepamatují minulost, jsou odsouzeni k tomu ji opakovat." A právě i kvůli svému dědečkovi budu dále obhajovat svobodu jako nejvyšší hodnotu, kterou po většinu svého života postrádal.

reklama

autor: PV

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Navrátil (KDU-ČSL): Senior Pas a Rodinné pasy poskytují slevy na zboží, služby a další aktivity

12:05 Navrátil (KDU-ČSL): Senior Pas a Rodinné pasy poskytují slevy na zboží, služby a další aktivity

Moravskoslezský kraj opět podpořil slevové karty pro seniory a rodiny s dětmi. Senior Pas a Rodinné …