Munzar (ODS): Konsolidace veřejných financí není příjemná, ale nezbytně nutná

30.11.2023 9:15 | Tisková zpráva

V pátek bude Sněmovna projednávat zákon Lex OZE II, neboli zákon, který například pomůže rozvoji obnovitelných zdrojů v České republice. Tím se dostávám k bodu nejdůležitějšímu a sice k tzv. zákonu roku, kterým je státní rozpočet.

Munzar (ODS): Konsolidace veřejných financí není příjemná, ale nezbytně nutná
Foto: ods.cz
Popisek: Vojtěch Munzar (ODS)

Vláda se tímto návrhem snaží konsolidovat veřejné finance. Konsolidace není příjemná, ale je nutná. Cílem je, aby se budoucím generacím dostalo stejné, ne-li kvalitnější služby státu, jaké máme teď my. Vláda se návrhem státního rozpočtu snaží obrátit trend, kdy nám v České republice bohužel dlouhodobě rostly výdaje, a to dokonce rychleji než příjmy.

Anketa

Povedla se stávka ČMKOS?

77%
18%
hlasovalo: 10891 lidí
Z toho důvodu vláda v návrhu snižuje zejména provozní výdaje státu, počet státních zaměstnanců a objem platů. Vláda plánuje snížení deficitu o 43 mld. Kč na 252 mld. Kč. Celkové výdaje pak snižujeme o 31 mld. Kč. Snažíme se však udržet výdaje na investice zejména do dopravní infrastruktury, které jsou předpokladem budoucího ekonomického růstu. To, že je naše snaha zachránit veřejné finance vidět, dokazuje agentura Moody’s, která změnila výhled ratingu české ekonomiky z negativní na stabilní, což je dobrým předpokladem pro nové investice, které potřebujeme pro budoucí rozvoj.

Dále se budeme v prvním čtení zabývat zákonem o investičních společnostech a investičních fondech. Tento návrh zákona má podpořit rozvoj kapitálového trhu v České republice, který občany není příliš využíván, jako je tomu v zemích na západ od nás, a to samozřejmě určitým způsobem limituje ekonomickou výkonnost České republiky. Tento zákon by měl totiž přinést určitou kultivaci podmínek na kapitálových trzích a zvýšení informovanosti drobných investorů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jelínková (KDU-ČSL): Navrhujeme tři varianty slev, závislé na počtu dětí

10:21 Jelínková (KDU-ČSL): Navrhujeme tři varianty slev, závislé na počtu dětí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k prorodinné politice KDU-ČSL