Munzar (ODS): Mezinárodní organizaci Červený kříž známe všichni. Víte ale jeho původ?

18.02.2023 7:35 | Ze sítí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výročí založení Červeného kříže

Munzar (ODS): Mezinárodní organizaci Červený kříž známe všichni. Víte ale jeho původ?
Foto: ods.cz
Popisek: Vojtěch Munzar (ODS)

Před 160 lety byl v Ženevě založen Mezinárodní výbor červeného kříže. Vznikl zásluhou švýcarského obchodníka Jean Henri Dunanta, který v roce 1859 viděl hrůzné důsledky bitvy u Solferina.

Anketa

Chystáte se ke koupi elektromobilu?

1%
97%
hlasovalo: 20110 lidí

Tato slavná bitva byla poslední z italských válek za nezávislost, ve které francouzsko-sardinská vojska porazila rakouskou armádu. Otevřela tak cestu k dokončení sjednocení Itálie, takzvaného Risorgimenta, a vyhlášení Italského království v čele s Viktorem Emanuelem II. V roce 1861. Definitivně bylo sjednocení dokončeno v roce 1870 připojením Benátska a Papežského státu.

Dunant onoho roku 1859 navštívil francouzského císaře Napoleona III., který společně s Viktorem Emanuelem II. vedl bitvu u Solferina proti rakouské armádě. Dunant s císařem vyjednával o získání obchodních o povolení v Alžírsku. Nečekal však, že bude světem jatek, které se odehrály na bitevním poli. Během jednoho dne bylo zabito na šest tisíc vojáků, zraněno 25 tisíc. Nedostatečná nebo žádná péče o zraněné ho šokovala do té míry, že se ujal sám organizací a ošetřování zraněných.

Evropským politikům po této zkušenosti zaslal výzvu k založení mezinárodní organizace, která by se věnovala pomoci všem zraněným v příštích válkách a zároveň přípravě a edukaci personálu. A tak se také stalo a v Ženevě byl v roce 1863 založen Mezinárodní výbor červeného kříže. Své zážitky popsal Dunant také v knize Vzpomínky na Solferino.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

21:03 Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

Vláda na návrh ministryně obrany Jany Černochové odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Ba…