Munzar (ODS): Není to generální pardon pro opilce

20.07.2022 16:58

Projev na 29. schůzi Poslanecké sněmovny 20. července 2022 k návrhu změny zákona o vnitrozemské plavbě.

Munzar (ODS): Není to generální pardon pro opilce
Foto: ods.cz
Popisek: Vojtěch Munzar (ODS)

Děkuji. Já nechci dnes rozviřovat debatu, dámy a pánové, o tom pozměňovacím návrhu, který je podán, o této hranici, každý k tomu má svůj životní postoj a osobní názor a určitě se vyjádří ve třetím čtení v hlasování. 

Anketa

Komu více důvěřujete?

hlasovalo: 9636 lidí
Nicméně cítím povinnost informovat o tom, že jsem právě za skupinu poslanců napříč politickým spektrem s podporou pana ministra podal návrh na toleranci půl promile alkoholu pro vodáky. Dlužím vysvětlení, proč a hlavně v jakém znění byl podán. V navrženém pozměňovacím návrhu jsme se vrátili přesně k textu, na kterém panovala největší shoda po velmi dlouhých diskusích v minulých obdobích. Nezměnili jsme na tom textu, na tom návrhu ani čárku, a tento pozměňovací návrh tehdy v minulém období skončil vlastně při vratce Senátu, který tuto toleranci rozšířil na cyklisty a již se ve Sněmovně nenašla jak většina pro senátní návrh, tak ani 101 na přehlasování Senátu a návratu k původnímu návrhu Sněmovny.

Tedy jedná se o toleranci půl promile, která se ale nebude vztahovat na dopravně významné vodní toky, tedy například pro veřejnost dolní toky Labe, Vltavy a Moravy, kde by hrozila pravděpodobnost kolize s velkými plavidly, k tomu se vedla velká diskuse právě v minulém období.

Chtěl bych upozornit, že se jedná o toleranci, která nebude považována za přestupek a za niž tedy vodákům nebude hrozit pokuta, ale nezbavuje to vodáky vlastní odpovědnosti za případné škody a za své jednání. Zůstávají v platnosti další zákony, například zákon č. 65/2007 Sb., o ochraně zdraví před škodlivými účinky omamných látek, trestní, občanský zákoník. Jinými slovy - každý musí počítat s právními důsledky, pokud něco pod vlivem alkoholu provede a způsobí nějakou škodu. Domníváme se, že ta hranice půl promile je přiměřená, je to ochrana těch slušných lidí, kteří si dají na té vodě to jedno pivo, ale není to generální pardon pro opilce, to bych chtěl tady zdůraznit.

Dovolte mi jednu poznámku na konec. Ta nulová tolerance neodpovídá realitě na těch vodách, zákony samy o sobě nemohou nahrazovat vlastní odpovědnost jednotlivých lidí, a pokud máme zákony, které lidé nerespektují, tak to vede ke snižování respektu k právnímu řádu jako celku. Takže mi dovolte, abych tímto shrnul tento pozměňovací návrh. Děkuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Fischer: Prezident Miloš Zeman mařil úsilí vlády a Parlamentu u Vrbětic

14:02 Senátor Fischer: Prezident Miloš Zeman mařil úsilí vlády a Parlamentu u Vrbětic

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k Vrběticím.