Munzar (ODS): Novela zákona o realitním zprostředkování povede k dalšímu zdražení nemovitostí

24.04.2019 12:19

Poslanecká sněmovna dnes bude projednávat zákon o realitním zprostředkování. Podle Vojtěcha Munzara z ODS nakládá návrh realitním makléřům velké množství administrativní a finanční zátěže, které povede k omezení konkurence v realitním zprostředkování. Nejviditelnějším efektem novely tak bude další zdražení nemovitostí.

Munzar (ODS): Novela zákona o realitním zprostředkování povede k dalšímu zdražení nemovitostí
Foto: ods.cz
Popisek: Vojtěch Munzar (ODS)

„Tento zákon nezajistí solidnost, ale povede k omezení vstupu nových makléřů na trh a tato exkluzivita a snížení konkurence, společně s novými náklady, povede ke zdražení realitních služeb. Kromě zvýšené administrativní zátěže a velkých nákladů se makléři můžou těšit také na přenesení odpovědnosti z prodávajícího právě na ně. Případné soudní spory o to, zda makléř mohl, nebo nemohl o té či oné závadě vědět, bych skutečně rozhodovat nechtěl. Vláda míní, že tato novela zvýší prodej nemovitostí. Vzhledem k tomu, že dojde ke zdražení realitních služeb, můžu říct, že je tahle předpověď jen dalším z řady vládních snů,“ uvedl člen sněmovního hospodářského výboru za ODS Vojtěch Munzar.

Výňatek z důvodové zprávy předložené přímo ministerstvem:

Zvýšené finanční zatížení podnikatelů v souvislosti se sjednáním povinného pojištění odpovědnosti.

Administrativní zátěž všech osob, které činnost realitního zprostředkovatele vykonávají, spojená s případným získáním odborné způsobilosti, zejména náklady spojené s absolvováním zkoušek (event. přípravných kurzů ke zkouškám) pro uchazeče nesplňující požadavky na vzdělání či praxi.

Finanční hodnocení nákladů:

Administrativní náklady související s ohlášením vázané živnosti pro stávající podnikatele jsou uvažovány v částce 6 800 000 Kč (v 1. roce).

Náklady spojené s ověřením profesní kvalifikace ve výši 77 250 000 Kč (v 1. roce).

Náklady na povinné pojištění (zaplacené pojistné) ve výši 394 292 000 Kč, a to každoročně, ovšem v případě „bezškodných“ průběhů lze očekávat jeho postupné výrazné snižování.

Administrativní náklady související s uzavřením pojištění odpovědnosti jsou uvažovány ve výši 6 800 000 Kč (v 1. roce).

Celá důvodová zpráva je k dispozici zde.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Okamura (SPD): Na přípravě migračního paktu se aktivně podíleli představitelé Fialovy pětikoalice

19:02 Okamura (SPD): Na přípravě migračního paktu se aktivně podíleli představitelé Fialovy pětikoalice

Projev na 100. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k migračnímu paktu.