Munzar (ODS): Problém státního rozpočtu není na straně příjmů, ale výdajů

24.11.2020 11:28

Komentář na facebookovém profilu k návrhu státního rozpočtu

Munzar (ODS): Problém státního rozpočtu není na straně příjmů, ale výdajů
Foto: ods.cz
Popisek: Vojtěch Munzar (ODS)

Kandidoval jsem s volebním programem „nižší daně, vyšší příjmy“. Jedním z hlavních bodů bylo zrušení superhrubé mzdy a tím snížení zdanění práce a ponechání více peněz lidem v peněženkách. V roce 2018 jsme návrh podali formou novely zákona. Bylo to slovo dané voličům.

Lidé si rozhodují o svých penězích sami daleko efektivněji než stát. U nás máme jedno z nejvyšších zdanění práce v Evropě, proto je správné lidem, kteří je vydělali, peníze nechat. A ne je vybírat na stále větší přerozdělování. Více peněz v peněženkách lidí, ne státu, je zvýšení ekonomické svobody lidí.

Snížení daní je prorůstovým opatřením, které zvýší soukromou spotřebu. Protože tyto peníze z ekonomiky nikam nezmizí, lidé si za ně koupí více zboží v obchodech, půjdou vícekrát do restaurace, použijí na nákup různých služeb. To přispěje k rychlejšímu ekonomickému restartu.

Anketa

Získají koalice ODS/KDU-ČSL/TOP 09 a Piráti/STAN ve volbách sněmovní většinu?

33%
67%
hlasovalo: 61447 lidí

Problém státního rozpočtu není na straně příjmů, ale na straně výdajů. Přes vysoký růst příjmů v posledních letech vláda zvyšovala enormně výdaje. Rostly provozní výdaje státu, narostl počet úředníků, platily se různé „dárečky“ typu sleva na jízdném, zvýšilo se množství peněz přerozdělovaných v různých dotačních titulech. Každý rok jsme navrhovali při projednání rozpočtu úspory ve výdajích státu, ale vláda je vždy odmítla. Stejně tak navrhneme úspory i letos. Avšak kvůli nezodpovědnému jednání vlády v posledních letech nemůžeme opustit náš program. Věříme, že po volbách budeme moct realizovat úsporná opatření tak, aby snížené zdanění práce zůstalo zachováno a výdaje se zkrotily.

Zároveň budeme hledat cesty, jak výpadek nahradit obcím. Jednou z možnosti je tzv. Plán obnovy EU, kde chceme prosazovat, aby se z těchto peněz primárně podpořila investiční aktivita samospráv.

Všem těm, kteří nás vyzývali, abychom opustili vlastní programové priority, bych odpověděl stejně jako ministrovi vnitra Hamáčkovi ZDE.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátorka Zwyrtek Hamplová: Považuji to vůči občanům za neobhajitelné

11:04 Senátorka Zwyrtek Hamplová: Považuji to vůči občanům za neobhajitelné

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k zastavení diskuse ohledně změny občanského zákoníku…