Munzar (ODS): Se systémem emisních povolenek dlouhodobě nesouhlasím

22.01.2024 8:19 | Ze sítí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k emisním povolenkám

Munzar (ODS): Se systémem emisních povolenek dlouhodobě nesouhlasím
Foto: ods.cz
Popisek: Vojtěch Munzar (ODS)

Z nástroje, který měl sloužit k ochraně životního prostředí, se stal čistě nástroj, který uměle zvyšuje cenu energií pro každého z nás a je formou dodatečného zdaňování energií a následného přerozdělování.

Anketa

Bude Donald Trump v listopadu zvolen prezidentem USA?

89%
6%
hlasovalo: 26576 lidí

Pro vaši představu: V červnu 2020 byla cena povolenky zhruba 23 EUR/t, v průběhu několika měsíců cena strmě vzrostla a několikrát atakovala hranici 100 EUR/t, a to v únoru a srpnu 2022 a v únoru a březnu 2023. Nyní, když jsem se díval, tak se cena povolenky pohybuje kolem 65 EUR/t, což je méně než 100 EUR, ale výrazně více než před několika lety. Ještě v létě 2017 byla cena pod 5 Eur/t. A to vše vstupuje do ceny energií.

Není moc možností, jak z pozice České republiky systém změnit, ale neměli bychom být přísnější než v ostatních státech. Proto jsme posunuli lhůtu na vyřazení emisních povolenek (tedy i lhůtu na jejich případný dodatečný nákup) z 30. dubna na 30. září, což umožňuje nové znění evropské směrnice. Je to drobnost, ale pomůže v cash-flow firem, které musí být součástí tohoto systému.

Projednávání a zpravodajování tohototisku jsem využil k tomu, abych zopakoval, co si o emisních povolenkách myslím. Více ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Bartoš: Nebojte, plastová občanka bude vždy platit dál až do zániku vesmíru

6:16 Ministr Bartoš: Nebojte, plastová občanka bude vždy platit dál až do zániku vesmíru

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k digitalizaci.