Munzar (ODS): Slušnost a solidnost se nedá vynutit žádným zákonem

05.05.2019 15:16

Komentář na facebookovém profilu k návrhu na regulaci realitního trhu

Munzar (ODS): Slušnost a solidnost se nedá vynutit žádným zákonem
Foto: ods.cz
Popisek: Vojtěch Munzar (ODS)

Model pro zavedení nějaké regulace je vždy stejný. Pod nějakou bohulibou záminkou se musí „ochránit“ ten, či onen a stát je tady od toho, aby to vše za lidi moudře vyřešil. Mediálně se upozorní na nějaké problémy a nepoctivé jednání ve vybraném oboru a líbivě se navrhne nějaká nová regulace, která zase ze strany státu má tendenci mluvit lidem do života a říkat jim co mají a co nemají.

Tentokrát máme na stole zákon o regulaci realitního zprostředkování. Jedná se o snahu zamezit, ztížit a zdražit vstup do tohoto podnikání. Zároveň to povede ke zdražení realitních služeb (jako by už dnes nebylo pořízení vlastního bydlení drahé samo o sobě, nezpřísňovaly se hypotéky a neměli jsme nemravnou daň z nabytí nemovitosti).

Místo toho, aby se pořádně řešily podstatné věci, jako je striktní oddělení peněz klientů realitních kanceláří od provozních peněz realitek, tak se řeší, kdo může dělat makléře. Nově by to měli být absolventi vybraných VŠ oborů (např. marketingu), ostatní VŠ a SŠ s 3 praxí v oboru (jak ji mají získat noví absolventi, to se už neříká), nebo zkouškami (už vidím ty inzeráty: realitním makléřem snadno a rychle za pouhých xx tisíc Kč). Zkrátka se navrhuje změnit volnou živnost na vázanou.

Vláda ve své důvodové zprávě tvrdí, že tím naroste počet realitních obchodů (zdůvodnění mi uniká - nabídka bytů, ani potřeba bydlet se tím přeci nijak nezvýší).

Není bez zajímavosti, že zákon obsahuje i formulaci, že realitní makléř má informovat zájemce nejen o tom, co o nemovitosti ví, ale také o tom, co by měl vědět. Pokud mu to ovšem majitel nemovitosti nesdělí, tak je to docela ošidná formulace pro případné budoucí soudní spory. (K tomu jen doplňuji, že jeden novinář napsal pěknou hloupost a to, že jsme říkali, že je nereálné, aby makléř sděloval informace o závadách nemovitosti. A pak to všechny servery vesele opisovaly bez ověření. Vypadla mu tam podstatná věc – informace o závadách, o kterých mu prodávající neřekl).

Podle důvodové zprávy by zákon zatížil makléře v 1. roce náklady ve výši 485 mil. Kč a každý další rok by je stál cca 400 mil. Kč. Je každému jasné, že by tyto nové náklady byly v konečném důsledky přeneseny na klienty makléřů.

P.S.: Mám několik známých, kteří jsou úspěšnými realitními makléři a ti říkají, že jim ti „neprofesionální“ kazí pověst ( a kšefty). Všichni nastoupili na stejnou startovní čáru, ti úspěšnější se vzdělávali, byli šikovní a solidní, proto doběhli dál. Říkám jim, ať si ponechají svoji šikovnost jako konkurenční výhodu. Ať jí nenahrazují úředním razítkem a neposunují za sebou startovní čáru.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lachnit (ANO): Postavení občana tváří v tvář úřadu není rovnocenné

8:19 Lachnit (ANO): Postavení občana tváří v tvář úřadu není rovnocenné

„Už v 18. století byl vydán příkaz zapisovat do matrik všechny narozené děti bez příplatku k taxe št…