Munzar (ODS): Tento návrh řeší hluché místo, ve kterém se dnes nacházíme

10.06.2021 17:58

Projev na 12. schůzi Senátu dne 10. června 2021. Návrh zákona o některých opatřeních ke zmírnění dopadu epidemie na oblast realitního zprostředkování.

Munzar (ODS): Tento návrh řeší hluché místo, ve kterém se dnes nacházíme
Foto: ods.cz
Popisek: Vojtěch Munzar (ODS)

Děkuji, pane předsedo. Vážené paní senátorky, vážení páni senátoři. Já zde zaprvé děkuji za možnost zde vůbec vystoupit, poprvé v mém případě, a dnes vám předložit ke schválení návrh zákona, který získal ve sněmovně maximální podporu napříč politickým spektrem. Budu velmi stručný, protože i návrh zákona je velmi subtilní.

Anketa

Je správné, že Facebook smazal stránku poslance Lubomíra Volného?

11%
84%
hlasovalo: 16174 lidí

Jak víte, podle nového zákona o realitním zprostředkování přijatém na konci roku 2019, se podmínil výkon povolání realitního makléře vázanou živností. A to znamená, že makléři musejí přecházet z volné živnosti na vázanou. Jednou z možností, jak mohou splnit kvalifikační předpoklady pro vázanou živnost, je složení zkoušek odborné způsobilosti. Původní termín z toho původního zákona byl 3. září minulého roku, a už během první vlny v dubnu jsme posunuli tento termín na 3. března tohoto roku. V té chvíli ale nikdo netušil, že bohužel přijde další masivní vlna pandemie. A tento náš návrh, který dnes předkládáme vám, právě reaguje na situace způsobenou zimní vlnou pandemie, kvůli které existují objektivní i subjektivní důvody, které se ztížily přístup ke kvalifikačnímu vzdělávání a zkouškám pro realitní makléře. Objektivním důvodem je to, že v důsledku protiepidemických opatření byl režim zkoušek omezen a subjektivním důvodem byly karantény, mnohdy opakované na straně zkoušejících, i těch realitních makléřů, samozřejmě prodělání nemoci covid-19, nebo třeba to, že mnohé makléřky se musely starat o své nezletilé děti. A právě kvůli tomu je namístě určitá tolerance, a proto jsme předložili novelu zákona, která de facto posouvá termín do konce tohoto roku a prodlužuje do konce tohoto roku i možnost vstupu nových makléřů a zahájení činnosti s určitými omezeními, např. od zavedení makléře, a s omezeními typu zákazu nabízet a poskytovat úschovy. Zákon jsme předložili již v lednu, ale víte, že někdy legislativní proces je složitý, a během legislativního procesu lhůta 3. března uplynula, proto byl původní návrh nahrazen a následně byl schválen v podobě, o jaké budete rozhodovat dnes. Návrh spočívá v tom, že stávající makléři musí neprodleně nahlásit na živnostenském úřadě změnu živnosti z volné na vázanou, ale kvalifikační předpoklady, to znamená tu zkoušku, mohou doložit až do konce tohoto roku. Pokud tak neučiní, může být na jejich podnikání pohlíženo i jako na podnikání neoprávněné, ale umožňuje jim to, aby dnes i bez zkoušky mohli dál pracovat. Tento nový návrh vznikl na základě naší poslanecké iniciativy a komunikace s ministerstvem pro místní rozvoj a ministerstvem průmyslu a obchodu. Má souhlasné stanovisko ministerstva pro místní rozvoj. Kladně se k němu vyjádřily jak Realitní komora ČR, tak Asociace realitních kanceláří. Děkuji vašim dvěma výborům, hospodářskému a ústavně-právnímu, za kladné stanovisko k tomuto návrhu a za doporučení jeho přijetí.

A tímto bych vás všechny velmi rád požádal o přijetí tohoto návrhu, protože se tímto návrhem vyvolalo určité očekávání u realitních makléřů a tento návrh řeší hluché místo, ve kterém se dnes nacházíme.

Návrh nezpůsobí žádný výrazný zásah do trhu realitního zprostředkování, ale mnohým makléřům pomůže a přinese jim jistotu toho, že mohou dál pracovat. Děkuji za pozornost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolář (TOP 09): Je třeba odvaha. Prázdná ruská škola v Bubenči. Využít pro studenty

13:04 Kolář (TOP 09): Je třeba odvaha. Prázdná ruská škola v Bubenči. Využít pro studenty

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k prostorám ruské školy v Bubenči.