Munzar (ODS): Zaútočil na německou stíhací letku, aby ochránil spojenecké bombardéry

09.04.2023 20:14 | Ze sítí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke generálu Františkovi Peřinovi.

Munzar (ODS): Zaútočil na německou stíhací letku, aby ochránil spojenecké bombardéry
Foto: ods.cz
Popisek: Vojtěch Munzar (ODS)

Včera jsme si připomněli 112 let od narození generála Františka Peřiny, stíhacího esa II. světové války přezdívaného „Generál nebe“.

Narodil se 8. dubna 1911 v jihomoravské vesnici Morkůvky na Břeclavsku. Přihlásil se do Školy pro odborný dorost letectva, což několik let tajil před svojí starostlivou maminkou. Po jejím ukončení nastoupil k leteckému pluku do Olomouce a vzhledem ke svým schopnostem v roce 1932 absolvoval stíhací výcvik. Dokonce reprezentoval ČSR na IV. ročníku mezinárodního leteckého mítinku v Curychu.

Těsně po německé okupaci odešel do Francie, den před svým odchodem se oženil se svojí snoubenkou Annou, která se doma zapojila do odboje, ale vetší část války nakonec byla vězněna v koncentračních táborech.

Už ve Francii se stal prvním československým stíhacím esem války. V průběhu druhé světové války oficiálně dosáhl celkem patnácti vzdušných vítězství, z čehož dvanáct bylo klasifikováno jako sestřely jisté, dva jako pravděpodobné a jeden letoun poškodil. Věhlas a úctu si získal například tím, že osamocený zaútočil na německou stíhací letku, aby ochránil spojenecké bombardéry.

V červenci 1945 se vrátil do vlasti, kde se shledal se svojí milovanou manželkou Annou, která mu zůstala oporou do konce života. Po komunistickém únorovém puči byl vyhozen z armády a z obavy před zatčením společně se svojí manželkou odletěl ve sportovním letounu do americké zóny v Německu do exilu.

V roce 1993 se svojí manželkou vrátil natrvalo domů, kde se mu konečně dostalo zaslouženého uznání. Kromě mnoha dalších ocenění mu byl Václavem Havlem propůjčen Řád Bílého lva. Zemřel v 95 letech, několik týdnů po své manželce.

Čest jeho památce!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…