Murňák (Piráti): Praha nutně potřebuje jednotné podmínky pro péči o stromy

08.11.2021 18:09 | Tisková zpráva

Rada hlavního města schválila novou metodiku pro výsadbu a péči o uliční stromořadí. Jedná se o nezbytné zásady pro kvalitní plánování, výsadbu a péči o stromořadí v městských ulicích s cílem dosažení plného potenciálu, který je od stromů očekáván.

Murňák (Piráti): Praha nutně potřebuje jednotné podmínky pro péči o stromy
Foto: pirati.cz
Popisek: Tomáš Murňák

Potřeba jednotného dokumentu, určujícího pravidla pro výsadbu a péči o stromy v ulicích, vychází z dlouhodobého neutěšitelného stavu stromů, které způsobují dopady klimatické změny, stres z náročných stanovištních podmínek, zejména vysoká teplota, dlouhodobé sucho, špatné půdní a prostorové podmínky, vliv vnějších faktorů v uličním prostoru, kolize s technickou infrastrukturou a podobně. Navíc správu a péči o uliční stromořadí vykonává několik subjektů (městské části, Magistrát hlavního města Prahy, Technická správa komunikací hl. m. Prahy atd.), které mají různé vnitřní standardy a možnosti správy a péče o stromy v ulicích. Výsledkem této situace je dlouhodobě neudržitelný stav stromořadí v hl. m. Praze a péče o ně.

Nový Městský standard pro plánování, výsadbu a péči o uliční stromořadí má být implementován napříč městskými organizacemi (příspěvkové organizace a akciové společnosti v majetkovém portfoliu HMP), aby bylo zajištěno jeho praktické používání při kvalitním plánování, projektování a péči o stromořadí.

“Praha nutně potřebuje jednotné podmínky pro péči o stromy. Dnes můžeme vidět, jak velké rozdíly jsou mezi jednotlivými správci městské zeleně. Při rekonstrukcích či samotných výsadbách jsou zásadní nedostatky v prokořenitelném prostoru, kdy každý ze správců má jinak velké sadbové jámy, jiný substrát a provádí například i jiný plán zálivek. To vede k tomu, že některé stromy v ulicích spíše trpí, než prosperují. Proto je potřeba, aby tento standard dodržovali všichni správci zeleně hlavního města. Cílem metodiky je, aby prosperovaly všechny stromy a abychom dosáhli plného potenciálu, který od stromů ve městě očekáváme,” dodává Tomáš Murňák (Piráti), místopředseda Výboru pro infrastrukturu, veřejnou vybavenost a životní prostředí ZHMP.

Anketa

Bude Pekarová Adamová lepší předsedkyní Sněmovny, než byl Vondráček?

3%
95%
hlasovalo: 19114 lidí

Kvalitním plánováním je míněna nejen projektová příprava, ale zejména tvorba systému stromořadí, jejichž význam přesahuje konkrétní ulici a vytváří funkční systém v rámci jednotlivých čtvrtí, potažmo celého města. Uliční stromořadí se vzájemnou provázaností jsou v době klimatické změny pro město nezbytné a stávají se součástí městské infrastruktury, která plní požadované funkce, nezávisle, bez dodávky další vyrobené energie. Stromořadí jsou tak důležitým prvkem pro udržení trvalé obyvatelnosti města. Pro dosažení funkčních celků uličních stromořadí je nutné mít celoměstskou koncepci, pro jejíž vytvoření je tento standard základním podkladem.

Plné znění Městského standardu najdete ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.