Nacher (ANO): A co dezinformace, která se za rok ukáže jako pravda?

10.01.2023 18:33

Projev na 50. schůzi Poslanecké sněmovny dne 10. ledna 2023 k zákonu na boj s dezinformacemi.

Nacher (ANO): A co dezinformace, která se za rok ukáže jako pravda?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Patrik Nacher

Děkuji. Paní místopředsedkyně, dámy a pánové, vážené kolegyně, kolegové, já sem jdu a stojím tady před vámi s prosbou o zařazení bodu, který jsem nazval v té přihlášce "Informace vlády o opatřeních v boji proti šíření dezinformací". My jsme dnes na klubu, a také jsme to prezentovali na tiskové konferenci, jsme si definovali nějakých šest základních bloků témat, které bychom rádi, aby vláda s námi, s opozicí a prostřednictvím i Poslanecké sněmovny s veřejností projednávala, ať už jde o rozpočet a daně, nedostatek léků, o tom tady mluvili kolegové, sociální témata, energetická krize, čerpání peněz z Evropské unie a právě boj s dezinformacemi, který ale za určitých okolností může spadnout do cenzury, tak jak já jsem to opakovaně nazval ve svých interpelacích, které jsem měl na premiéra této vlády. To je šest nějakých základních bloků témat, která řeší veřejnost, která se jich dotýkají. Když se podíváte nejenom na sociální sítě, ale i na maily, které nám jako zákonodárcům chodí, tak je to opravdu trápí, dotýká se jich to. Jednou se to dotýká jejich peněženky, jednou toho, jestli seženou léky pro svoje děti, jindy jak dlouho budou čekat na nějakou sociální dávku a jindy jestli jim náhodou někdo nesmaže jejich příspěvek nebo nedostanou nějakou nálepku, nebo se nebude dít něco ještě dalšího.

A já si myslím, že vláda by aspoň v některých momentech měla vyslyšet opozici a zařadit některý z těch bodů, které se tady já a moji kolegové snažíme zařadit, protože jsou to skutečně témata, která jsou aktuální a která i vy přece musíte vnímat, že k vám na mail chodí, že se vás na to lidé ptají, že když vás potká někdo, tak se vás na tyhlety věci, které tady se dneska snažíme zařadit, tak se k tomu snaží něco dozvědět. A já tedy, podobně předpokládám jako můj kolega Radek Vondráček, tak se chceme bavit o tom tématu, které já tady otvírám konzistentně od začátku toho loňského roku. A bylo by fér, aby vláda předstoupila před Poslaneckou sněmovnu a řekla, jakým způsobem má navnímané ty svoje kroky v boji s dezinformacemi.

Kam by ráda směřovala peníze neziskovým organizacím v této věci? Jak je bude vybírat? Kdo je bude vybírat? Proč zrovna 50 milionů, proč ne víc, proč ne míň? Proč se budou poskytovat prostředky do médií, kdo ta média bude vybírat? Podle čeho? Kolik peněz jim tam se bude posílat? Jak se to bude hodnotit, jak se bude vyhodnocovat ta efektivita nebo udržitelnost? Jaká je role zmocněnce? Jaká je role KRITu, toho orgánu na Ministerstvu vnitra? Kde pronikají informace navenek, jak se má bojovat s dezinformacemi, jakým způsobem tedy fungují určité narativy, jak se mají v médiích vysvětlovat, když tam třeba projde nějaká informace kolem třeba migrace? Jakým způsobem se to má vysvětlovat a podobně. To jsou za mě celkem nebezpečné, nebezpečné věci.

Připravuje se zákon o boji s dezinformacemi. Já si myslím, že to jsou přece důležité věci, kde by měla být shoda mezi koalicí a opozicí, respektive opozicí, která chce na tom s vládou kooperovat, komunikovat a vidět, kam vláda ty svoje aktivity směřuje, kde je ten cílový bod. Protože nezlobte se na mě, v případě, že to bude probíhat tímto stylem dál, tak skutečně tady hrozí, že to může spadnout do cenzurování jednotlivých názorů. Teď se tady bavíme o tom, že to je reakce na válku na Ukrajině. To je pro tuto chvíli, ale všichni přece víme, že když se tady nastaví nějaký systém, nějaký režim, tak pak už do toho začnou padat i další témata. Určitě si myslím, že si o to říká třeba covid.

Já jsem si dneska přečetl tady rozhovor, je to náhoda, říká pan Prymula: Zdá se, že covid má původ v čínsko-americkém výzkumu, říká pan Prymula, který, předpokládám, že měl, že byl vnímán jako odborník a měl důvěru vlastně, bych řekl, Poslanecké sněmovny napříč. No jo, ale to jsou některé věci, které tady zaznívaly před rokem, před dvěma a byly považovány za dezinformace. Jinými slovy, kdo to bude určovat v tom reálném čase? Já jsem někde si přečetl, že je nový takový termín, že to je pravda, která se vyvinula. Ale kdo to bude určovat, tu pravdu, která se vyvinula, která v jedné chvíli je dezinformace a za rok se ukáže pravdou, protože mezitím proběhne spousta věcí. Někomu může být smazán profil, někdo může být popotahován, někdo může být dokonce vyhozen z práce kvůli tomu, že někde řekl nějaký názor. Někdo může kvůli tomu prohrát volby. Někdo je kvůli tomu naopak může vyhrát, jinými slovy, za mě je tahle ta problematika velmi důležitá.

Vy víte, že jsem v tomhletom interpeloval pana premiéra, to byla ta ústní, pak písemná interpelace. Jsem rád, že on tady na mikrofon řekl, že boj s dezinformacemi není možné vést cenzurou, ať už v jakékoliv podobě. Já bych byl rád, abychom v té debatě tady pokračovali a rozptýlili případně obavy o to, že tady může hrozit cenzura, byť se takhle nenazývá. Takže to je odůvodnění toho, proč bychom měli se o tom tady bavit. Je to i v zájmu vlády. Protože když se o tom bavit nebude, tak to znamená, že tady něco probublává pod povrchem, nikdo moc o tom neví. A v té chvíli samozřejmě mohou vzniknout i skutečné dezinformace o tom, co ta vláda vlastně ani dělat nechce. Je to přece ve vašem vlastním zájmu tady ukázat, co připravujete, obhájit to, debatovat, debatovat o tom s opozicí a někam to nasměřovat. V případě, že se o tom bavit nechcete, tak se pak ale nemůžete zase divit, že unikají různé informace do médií. Předpokládám, že tam, kam utíkají ty informace do těch médií, tak ty pak asi ty prostředky nedostanou, protože můžou zveřejňovat věci, které se té vládě nelíbí. Ale vy se pak těm únikům nemůžete divit a nemůžete se divit těm závěrům, které se z těch úniků udějí. Jinými slovy, požádám vás o to z tohoto důvodu, protože si myslím a furt věřím tomu, že cenzurovat tady nechce nikdo, že všem nám záleží na svobodě slova i přesto, že někdo třeba může říkat svoje názory třeba nevhodným způsobem, nebo jeho názory můžou být třeba považované za hloupé. Ale prostě svoboda slova v tomhletom je nedělitelná a pro vyslovené lži nebo ohrožující informace už tady máme zákony dnes. Už dnes tady lze použít a jde o to to udělat. Použít už současné paragrafy, ať už jde o pomluvu nebo šíření poplašné zprávy nebo další možnosti, které máme. Takže by mě docela zajímalo, v čem je ta přidaná hodnota té možné nové legislativy, například.

Takže proto vás poprosím o podporu tohoto bodu, ještě jednou informace vlády o opatření boji proti šíření dezinformací. Dneska jako první bod, alternativně jako první bod po třetích čteních v pátek tento týden. Děkuji vám za podporu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zaorálek (SOCDEM): Evropa se musí vrátit od lobbistů k podpoře pracujících

10:21 Zaorálek (SOCDEM): Evropa se musí vrátit od lobbistů k podpoře pracujících

Směrnice o minimální mzdě, posilování kolektivního vyjednávání a posilování práv zaměstnanců – to js…