Nacher (ANO): Jsme energeticky soběstační a přesto máme energie dražší

03.03.2022 21:33

Projev na 9. schůzi Poslanecké sněmovny dne 3. března 2022 k interpelacím vlády.

Nacher (ANO): Jsme energeticky soběstační a přesto máme energie dražší
Foto: Hans Štembera
Popisek: Patrik Nacher

Děkuji, pane místopředsedo. Vážený pane ministře, ještě jeden dovětek k tomu předchozímu, co jsme tady řešili. V momentě, kdy ERÚ, ČTÚ, má menší rozpočet a vy zastavíte dotace pro některé spotřebitelské organizace, tak samozřejmě ta ochrana těch spotřebitelů bude zajišťována méně. Zvlášť ještě v kontrastu, když těch dotazů a těch podnětů je více. To znamená, že se ty nůžky rozevřou. Tolik ještě k tomu zpětně.

Ale teď ten můj dotaz se týká ceny energie. Navážu na to, co tady říkali kolegové. Už jsme se o tom bavili, tak se kolem toho nebudu moc zdržovat. Jsme energeticky soběstační a přesto máme energie dražší, než naopak v těch zemích, kde se dováží energie. Takže dotazy mám v zásadě dva. Za prve, jestli si MPO nebo ERÚ udělal nějaký benchmark, případně pokud ano, s jakým výsledkem. Jaký je regulatorní postup v sousedních zemích V4, kde cena elektřiny je cca na polovině našich cen. To je první dotaz.

Druhý dotaz je, kolik MGW hodin elektřiny vyrobené v České republice se ročně prodá na lipské burze a za jakou průměrnou cenu za jednu MGW hodiny. A kolik MGW hodin a za jakou průměrnou cenu za jednu MGW se naopak nakoupí pro koncové české spotřebitele na té lipské burze. Možná že i tohle, když ta čísla tady prostě zazní na mikrofon, tak i to bude odpověď pro celou řadu otázek, které nám všem chodí do mailu právě v této době. Děkuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Krajča (KSČM): Účelovost vládou prosazovaných změn volebních zákonů je zcela zjevná

4:31 Krajča (KSČM): Účelovost vládou prosazovaných změn volebních zákonů je zcela zjevná

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke korespondenční volbě