Nacher (ANO): Není to pouze o nevýhodném kurzu, jsou i různé finty, na které normální smrtelník nemá šanci přijít

12.09.2018 20:38

Projev na 19. schůzi Poslanecké sněmovny dne 12. 9. 2018 k vládnímu návrhu zákona, kterým se mění zákon o směnárenské činnosti a zákon o platebním styku

Nacher (ANO): Není to pouze o nevýhodném kurzu, jsou i různé finty, na které normální smrtelník nemá šanci přijít
Foto: Hans Štembera
Popisek: Patrik Nacher

Dámy a pánové, děkuji za slovo. Já jsem původně chtěl mluvit trošičku o něčem jiném. Nicméně ta debata, která začala vystoupením kolegy Farského, který o tom hovořil, že nechce kolem toho politikařit, aby kdosi k tomu připne předvolební špendlík, sponku, aby se pochválil, že s tím přišel už před pěti měsíci.

Tak já bych tady zopakoval slova, která řekl Jakub Michálek. My už jsme skoro před rokem byli v České národní bance. My jsme se o tom bavili a my jsme také mohli sem vzít a udělat z toho poslanecký návrh z návrhů, který připravila Česká národní banka. Předpokládám, že to byl ten návrh, který vy jste tady předložili, že jste nic originálního v kancelářích nevytvářeli.

A já jsem si tady tenkrát dal tu práci, abych vám řekl některé rozdíly, které byly mezi tím poslaneckým návrhem a tím komplexním návrhem Ministerstva financí. Proto jsme na to čekali. Já jsem také rád, že paní ministryně to tady předložila. Také když mě potkala vždycky, tak mě viděla jako takovou chodící připomínku - směnárenská činnost, směnárenská činnost. Takže my jsme to připomínali, jako Michálek dělal totéž. Takže - omezení práva na odstoupení. V poslaneckém návrhu to řešeno není. V návrhu Ministerstva financí ano. Informace o právu odstoupit. V poslaneckém návrhu to není, v návrhu ministerstva ano. Odstoupení u směn provedených pomocí směnárenského automatu. Tam se to vůbec neřeší, tady se to řeší. Překážka odstoupení na straně směnárníka se v tom poslaneckém návrhu vůbec neřešila.

Směnárník nemůže vrátit původní měnu. To jsou ty směny, když jde o exotické měny. Také se neřešilo. Návrh Ministerstva financí řeší. Jinými slovy. Řeší se to, co my jsme tady říkali. To jest komplexně a celá řada dalších změn. Já vás nebudu zdržovat, kolegyně, kolegové. Celá řada dalších změn, které řeší ten návrh z dílny Ministerstva financí. Ano. Vždycky si můžeme říct, že to mohlo být dřív. Já jsem rád, že to je tady. Podpořím to zrychlení na těch 30 dnů, aby se stihla ještě ta zimní sezóna. Také mám osobní zkušenosti. A tady musím říct, že tady skutečně se o trhu vůbec nedá mluvit. To je prostě čistokrevný podvod, protože těch fint je celá řada. To není pouze o tom, že tam je nevýhodný kurz, ale je to kombinace různých fint, na které prostě normální smrtelník nemá šanci přijít. Když už je ten kurz normální, tak je tam zase nějaký poplatek. Nebo jak říkala paní ministryně se k tomu předávají nějaké další, další služby nebo produkty, jako jsou třeba mapy apod.

Já jsem rád, že ten návrh právě řeší i ty věci týkající se informování i informování dopředu, dvojjazyčně minimálně, aby turisté věděli, jaká mají práva. Já bych tady chtěl dopředu avizovat to, že se chystám ve druhém čtení ze zkušeností, které mám, rozšířit to storno z těch dvou hodin na tři hodiny, a to zejména pro ty situace, kdy ty cizinci, turisté si to vymění třeba hodinu před zavírací dobou, pak na to přijdou, nestihnou to a ten následující den už by jim chyběla jenom hodina.

Takže já ještě jednou děkuji. Omlouvám se za tu úvodní vsuvku s tou tabulkou, ale reagoval jsem a nechtěl jsem zneužívat faktických poznámek. Děkuji. (Potlesk z levé části sálu.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

21:03 Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 ke zřízení poslanecké komise k vyšetření stř…