Nacher (ANO): Oceňuji obsah, trošičku mně vadí forma

12.04.2018 14:25

Projev na 12. schůzi Poslanecké sněmovny 12. dubna 2018 k zákonu o směnárenské činnosti

Nacher (ANO): Oceňuji obsah, trošičku mně vadí forma
Foto: Archiv
Popisek: Patrik Nacher

Dámy a pánové, milá vládo, děkuji za slovo.

No, já to trošičku rozvedu, co tady řekli kolegové, vlastně všichni přede mnou. Jednak potvrzuji to, že to je skutečně problém, který řešíme několik měsíců, možná několik let. Problém to není jenom se směnárnou na Staroměstském náměstí, ale jak jsem možnost si vyzkoušet, i na Hlavním nádraží například. A ještě bych podtrhl, že to problém není pouze s tím kurzem. My se tady nebavíme pouze o tom, že ty směnárny se snaží "odrbat" ty turisty nevýhodným kurzem. Často je to právě třeba skrytým poplatkem nebo je to nabídkou nějakých dalších služeb, které jsou spojené s tou samotnou směnou, jako je například prodej předražených map apod. Jinými slovy, já oceňuji ten obsah, trošičku mně vadí ta forma, protože, jak tady řekl kolega Jakub Michálek, tak my jsme i spolu byli dokonce v České národní bance. My jsme to spolu řešili ať už jako zastupitelé hlavního města Prahy, nebo jako poslanci. A jak tady na začátku to uvedl pan navrhovatel, on říká, že to je jednoduchá záležitost, jednoduchá novela, která může být okamžitě přijata. Mně to přijde škoda v momentě, kdy je tady vládní návrh, který tady bude za měsíc, to znamená ten měsíc nepočkat pro to, abychom to řešili komplexně. A tím komplexně myslím nejenom řešit to storno samotné, ale my tam se musíme vypořádávat s celou řadou dalších věcí. Za prvé: kdy a jakých těch obchodů se to storno bude týkat. V tom návrhu tam žádná částka limitovaná není její výše. V návrhu Ministerstva financí je zatím navrženo tisíc euro, což podle statistiky České národní banky se týká asi 95 % těch obchodů, můžeme se bavit o té výši.

Ale to je podle mě důležitý segment této věci. Co je podle mě nejdůležitější, je, že v tom návrhu, nebo já jsem si toho nevšiml, není zásadní informace o právu odstoupit, která by měla být na tom kursovém lístku tak, aby se to ten turista dozvěděl. Dále ten návrh nijak neřeší směny, které by se řešily přes směnárenské automaty. Když už do toho tedy půjdeme, do té novely o směnárenské činnosti, tak musíme podle mého názoru vyřešit všechny situace, kterých se to týká. Nejenom těch směnáren, ale i v momentě, kdy člověk využije ten automat. To znamená, já to zkrátím, abych to neprodlužoval. Ještě jednou.

Obsah, souhlasím s ním. Dokonce jsem o tom s předkladatelem hovořil. Přijde mi jenom škoda v momentě, kdy do měsíce tady máme komplexní návrh z dílny Ministerstva financí, tak mi přijde škoda řešit tady teď nějakou dílčí záležitost, protože všichni tady v tomto sále cítíme, že je potřeba s tím něco udělat. Pojďme potom řešit ty detaily, jestli to mají být dvě hodiny, tři hodiny. Jak je to s tou zavírací dobou, a tak dále, protože v tom detailu mimochodem je často ukryt ten čertík. Ale poprosím vás, pojďme to řešit komplexně, pojďme neřešit teď jednu změnu, za měsíc tady bude návrh Ministerstva financí a my vlastně budeme řešit totožně, byť v rozšířenější podobě. Poprosím o to kolegy.

Děkuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jurečka (KDU-ČSL): Plán, jak pomoci naplnit peněženky pracujících rodin

15:14 Jurečka (KDU-ČSL): Plán, jak pomoci naplnit peněženky pracujících rodin

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k prorodinné politice KDU-ČSL