Nacher (ANO): Ve velkoobchodě se tzv. shoppingová turistika nekoná

03.05.2019 12:10

Projev na 8. schůzi Senátu dne 3. 5. 2019 k návrhu zákona, kterým se mění zákon o prodejní době v maloobchodě a velkoobchodě

Nacher (ANO): Ve velkoobchodě se tzv. shoppingová turistika nekoná
Foto: Hans Štembera
Popisek: Patrik Nacher

Vážený pane předsedající, milé senátorky, vážení senátoři, je to moje premiéra. Tak mám takovou trému... V Poslanecké sněmovně už jsem se naučil předkládat věci, takže mi dovolte, já mám takový trošičku jiný způsob, já zkrátím pokud možno ty formální věci, jak to probíhalo v Poslanecké sněmovně, spíše půjdu po té podstatě.

Návrh zákona jsme začali projednávat jako tisk č. 200, a to 12. 6. 2018, s tím, že já jsem to navrhl jako zástupce předkladatelů projednávat v § 90, tak, aby to bylo schválené v prvním čtení. Ten důvod byl nasnadě. A to jest, že my jsme o tomto zákonu už hlasovali jednou rok předtím, a v Poslanecké sněmovně bohužel neprošel. Já osobně si myslím, za mě tedy osobně, já bych byl pro to klidně zrušit ten zákon jako celek. Ale ctím vůli Poslanecké sněmovny, nechtěl jsem v momentě, kdy už jednou to hlasování prošlo, tak se o to pokoušet, být vyhozen dveřmi, vracet se tam oknem a znova se pokoušet tam jakoby salámovou metodou, že prostřednictvím výjimky přes velkoobchody zrušit ten zákon jako celek. A proto, že jsem předjímal, že ta debata bude napravo, nalevo velmi obšírná, tak jsme navrhli, aby to bylo v devadesátce, abychom se vyhnuli tomu, že se to bude jednak rozšiřovat např. na všechny svátky, což byl jeden z pozměňovacích návrhů, nebo že tam bude návrh na zrušení zákona jako celku, což byl taky jeden z pozměňovacích návrhů. To se bohužel nepodařilo. To znamená, že šlo do klasických tří čtení. Zpravodajem byla určena Helena Langšádlová. Hospodářský výbor byl výbor garanční.

Zákon jsme projednali, jak bylo řečeno, ve třech čteních, s tím, že to třetí čtení prošlo 8. března na 27. schůzi, schváleno usnesením č. 560.

Byly tam načteny čtyři pozměňovací návrhy, jeden z nich od kolegy Kalouska zrušit ten zákon jako celek, pak tam byly návrhy od kolegy Jiřího Miholy, který navrhoval právě to rozšířit na všechny svátky, aby v tom nebyl zmatek. Takový upřesňující pozměňovací návrh Leo Luzara, který upřesňoval, co jsou ty velkoobchody, aby se to nepletlo s velkými obchody. Jak jsem řekl, neprošel ani jeden z těch pozměňovacích návrhů, prošel ten návrh původně tak, jak jsem ho za předkladatele předložil já. Co bylo cílem a proč, když už tedy nebyl zrušen celý ten zákon, tak proč jsem přišel, proč jsme přišli s těmi velkoobchody, tam mám dva základní důvody.

Ten první důvod je, že ve velkoobchodě se nekoná tzv. shoppingová turistika, to znamená, že tam nechodí rodiny s  dětmi, není tam dětský koutek, netráví tam ten čas. Jakkoliv já jsem poslední, kdo by chtěl plánovat rodinám, co mají dělat o svátcích, tak prostě tento základní argument, že lidé tráví v nákupních centrech celé víkendy a svátky, tak ve velkoobchodech zcela zásadně neplatí.

Ten druhý důvod je, že jsou to právě velkoobchody, které zásobují nonstop provozovny, zásobují malé provozy, kde ten zákon nezakazuje mít o svátcích zavřeno. To znamená, že to jde trochu proti logice. Proto vlastně v zákoně o prodejní době v maloobchodě a velkoobchodě se vlastně v pozměňovacím návrhu, který prošel Poslaneckou sněmovnou, vypouští pouze slovo velkoobchod, jinak ostatní platí.

Jak jsem řekl, můj osobní názor je takový, že mně přijde, nechtěl bych plánovat lidem, co mají dělat o svátcích, zrušit ten zákon jako celek, ale jak říkám, v rámci nějaké politické kultury ctím, že Poslaneckou sněmovnou to neprošlo, myslím si, že to neprojde ani jednou, ani znovu že to neprojde, takže bych vás chtěl poprosit a požádat o podporu toho návrhu, tak jak byl předložen, to znamená vyjmutí pouze těch velkoobchodů, tak aby to v Poslanecké sněmovně znova prošlo. Protože si troufám říct, že v případě, já jsem zaznamenal návrh na zrušení zákona jako celku, tak si myslím, že to v Poslanecké sněmovně opět těmi hlasy neprojde, zůstane tam ten návrh tak, jak byl předložen, to znamená vyjmutí jenom těch velkoobchodů.

Jinak jsem tedy připraven, děkuji za to, že jste bod přesunuli jako číslo jedna. Na deset hodin jsem svolal podvýbor pro ochranu spotřebitele ohledně mobilních dat, takže jako svolavatel by bylo dobré, abych tam jako předseda toho podvýboru byl. Takže děkuji za vstřícnost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Hraba: Rozmohl se nám tu takový nešvar

12:12 Senátor Hraba: Rozmohl se nám tu takový nešvar

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k pokusům mobilních operátorů zasahovat do politiky