Nacher (ANO): Vylidňování centra je opravdu velký problém

13.05.2022 11:15

Projev na 19. schůzi Poslanecké sněmovny 13. května 2022 k novele živnostenského zákona, která řeší to krátkodobé ubytování

Nacher (ANO): Vylidňování centra je opravdu velký problém
Foto: Hans Štembera
Popisek: Patrik Nacher

Pěkné ráno, dámy a pánové.

Nebudu říkat, že jsem nechtěl mluvit, ale naopak zase řeknu, že jsem chtěl mluvit a chci předřadit respektive dokončit diskusi, protože ona je otevřena v prvním čtení. Je to tisk 41, novela živnostenského zákona, která řeší to krátkodobé ubytování.

Zejména bych chtěl k tomu tentokrát jmenovitě vyzvat kluby TOP 09, STAN, KDU a Piráty, kteří v Praze vládnou a kteří trvale říkají, že to řeší. Oni to a vy to, prosím pěkně, neřešíte.

Anketa

Souhlasíte s trvalým umístěním vojsk jiných členských států NATO na území ČR?

4%
95%
hlasovalo: 47751 lidí

Takže pojďte tady dokončit tisk, který se tady zahájil, který se přerušil a pak když s tím nebudete souhlasit, s tím zmocněním, že obce si na svém území mohou regulovat krátkodobé ubytování, a já mám tady zase pro vás tu brožurku, kterou vytvořila Praha 1, městská část, kde i vy jste ve vládě, tak to pojďme dokončit a klidně potom hlasujte proti tomu. Ale to, že my to tady necháváme vyhnít, považuju za nefér vůči lidem v centru hlavního města Prahy. To se jako na mě nezlobte. Tak to nechte projít do druhého čtení, řekněte, že na MMR vzniká nějaká lepší varianta. Možná v té diskusi přijdeme na nějaké věci, jak to ještě obohatit. Jakub Michálek mi něco posílal, ale zatím to vypadá tak, že se vždycky na něco vymlouváme. V minulém volebním období ta výmluva byla, že jsem to tady dal, a byl to přílepek k novele živnostenského zákona, která řešila ty deštníkáře, teď to tady je samostatně, vy jste to tady nějakou možná náhodou zařadili na pátek, mimochodem, to byl pátek, si pamatuji.

Pak se to přerušilo. A teď to tam je v tom programu, stále se to propadá. Nezlobte se na mě, omlouvám se, je to prostě věcná materie, není to nic, co by trvalo hodiny. Bude to trvat 10, 15 minut, jde to do druhého čtení, pak se to zamítne, kolega Michálek ukáže všechny ty věci, co se projednaly na MMR. Já s tím nemám problém. Ale minimálně aspoň ukázat těm lidem navenek, že to opravdu chceme řešit. A chceme to řešit předtím, než se k nám ti lidé vrátí. Turisté myslím. Je to opravdu velký problém, to vylidňování centra. Já si tady dělám statistiku, jsem tu, tuším, po šesté, já si vytáhnu stenozáznam, a šestkrát jste to zamítli.

Takže až v Praze ve volební kampani budete říkat, že řešíte, řešíte, řešíte problematiku krátkodobého ubytování, zejména v centru města, tak já řeknu, že to není pravda a ukážu všechny ty hlasovací sjetiny, kde vy jste hlasovali proti tomu. Ubírám dalších pět minut, minule jsem tomu dával dvacet minut, teď patnáct, takže bych to zařadil na pevný čas 12.15 hodin, protože ve 12.30 je tam nějaký pevný bod, máme na to 15 minut. Žádné vykecávání, řekneme si co a jak, pošleme to do druhého čtení. A pak to probereme detailně ve výborech. Takže na 12.15 hodin tento bod, je to tisk číslo 41.

Děkuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

23:08 DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT představila první desítku svých kandidátů do eurovole…