Navrátil (ANO): Světelné tabule na 29 zastávkách přinesou informace o spojích, zvukově pomohou i nevidomým

28.01.2023 9:20

O dotaci na pořízení „inteligentních autobusových zastávek“ bude žádat město Přerov.

Navrátil (ANO): Světelné tabule na 29 zastávkách přinesou informace o spojích, zvukově pomohou i nevidomým
Foto: anobudelip.cz
Popisek: ANO

Po nedávném zavedení QR kódů, které přímo na zastávkách poskytují cestujícím rychlou informaci o spojích a jejich případných zpožděních, by teď mohly být zastávky vybaveny ještě i světelnými tabulemi. 

Anketa

Kdo víc rozděluje společnost?

hlasovalo: 42135 lidí

„Vytipovali jsme 29 frekventovaných zastávek s městskou i příměstskou dopravou, kde by mohly být elektronické LED panely, které by poskytovaly on-line informace o aktuálním odjezdovém a příjezdovém čase jednotlivých linek. Panely by měly být vybaveny i digitálním akustickým hlásičem, povelovým přijímačem pro nevidomé,“ popsal plánovanou novinku náměstek primátora pro dopravu Tomáš Navrátil.  Předpokládané náklady na celý projekt se pohybují okolo 18 a půl milionu korun a město bude na realizaci žádat o peníze z dotačního programu ITI Olomoucké aglomerace. Pokud se Přerovu podaří získat finanční příspěvek, mohly by se inteligentní zastávky začít budovat v srpnu příštího roku.

Byla by to druhá novinka, kterou by byly zastávky vybaveny. QR kódy na jízdních řádech, zavedené v polovině ledna, byly mladší generací Přerovanů přijaty s nadšením – zatímco starší lidé se na sociálních sítích vymezovali s tvrzením, že neovládají chytré mobilní telefony a místo této vychytávky by raději přivítali velké světelné tabule. 

Foto: Světelné tabule by měly být na 29 zastávkách. V tuto chvíli slouží cestujícím alespoň QR kódy u jízdních řádů. „V mobilním telefonu se objeví portál cestujok.cz a načte se online odjezdová tabule s přehledem spojů i s časem odjezdu a případným zpožděním autobusů, které z dané zastávky odjíždí,“ vysvětlil už dříve náměstek Navrátil.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zimola (Z 2020): Aktuální starosti starosty? Obchvat města

6:03 Zimola (Z 2020): Aktuální starosti starosty? Obchvat města

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k obchvatu