Navrátil (KDU-ČSL): Rozvod rodičů bude děti méně bolet

16.01.2019 19:43

Jako první v republice zavedl Moravskoslezský kraj prvky Cochemského modelu při rozvodovém řízení. Smyslem tohoto přístupu je zmírnit negativní dopady konfliktu rodičů na dítě.

Navrátil (KDU-ČSL): Rozvod rodičů bude děti méně bolet
Foto: kdu.cz
Popisek: Jiří Navrátil (KDU-ČSL)

Prosazuje skutečné dobro dítěte a jeho právo na oba rodiče. Prvky Cochemského modelu aplikuje při rozvodových řízeních už druhým rokem Okresní soud v Novém Jičíně, Moravskoslezský kraj tento projekt podporuje.

„Všichni víme, že má rozpad rodiny na děti a jejich psychiku obrovský vliv. Stává se, že si rodiče začnou během rozvodu skrz děti vyřizovat účty. Je to neuvěřitelné, ale opravdu existuje velká spousta případů, kdy se děti stávají rukojmími jednoho z rodičů, prožívají někdy velmi dlouhé období nejistoty, stresu a nátlaku. Model, který zavedli v německém Cochemu už před skoro třiceti lety, děti před všemi těmito nepříjemnostmi chrání,“ uvedl náměstek hejtmana kraje pro sociální oblast Jiří Navrátil.

Tento přístup klade důraz na koordinovanou spolupráci subjektů, které jsou v řešení rodičovského sporu zapojené. Cílem tohoto principu je orientovat rodiče na potřeby a prožívání dítěte a snaha o vyřešení rodičovského konfliktu smírčím způsobem. „Rodiče si ve snaze mít poslední slovo objednávají psychologické posudky dětí, vystavují děti nepříjemným rozhovorům s úředníky a soudci, nebo dokonce s policií. A to všechno mnohdy úplně zbytečně. Cochemský model právě učí všechny zúčastněné vyřešit celý rozvod tak, aby vše proběhlo v poklidu a bez negativního dopadu na děti,“ řekl náměstek hejtmana kraje Jiří Navrátil a dodal, že čím více v těžkém rozvodovém období selhávají rodiče, tím více musí svou autoritu tím správným směrem uplatnit příslušní odborníci, kteří se stávají „průvodci“ v tomto složitém období.

Jiří Navrátil

  • KDU-ČSL
  • Politika už musí být konečně službou lidem.
  • poslanec

Prvky Cochemského modelu aplikuje novojičínský soud díky dotaci z Evropské unie, kterou zprostředkoval Moravskoslezský kraj. „Kraj se také na tomto projektu finančně podílí. Celkově máme od června 2017 až do června příštího roku k dispozici přes 6 a půl milionu korun. Tyto prostředky můžeme přerozdělit na vzdělávání pracovníků soudu, odborných poradenských center a orgánů sociálně-právní ochrany dětí. Díky evropským zdrojům jsou také zajištěny odborné služby, které na Novojičínsku chyběly. Jedná se například o poradenské služby pro rodiče, kteří se v rozvodovém sporu ocitli,“ vysvětlil náměstek hejtmana kraje Jiří Navrátil a upřesnil, že příslušné vzdělávání bude poskytnuto 75 odborníkům. Každý z nich se během 88 hodin proškolí v mediačních technikách a v oblastech, se kterými se ve své praxi denně setkává.

„Po roce a půl fungování projektu na novojičínském soudě vidíme výsledky. Principy Cochemského modelu se osvědčují, v 95 procentech se podařilo přivést rodiče v rozvodovém sporu k dohodě, která je vždy v zájmu dítěte a hlavně životaschopná i do budoucna. Je skvělé, že si své pozitivní zkušenosti jednotlivé soudy předávají. Dnes už prvky Cochemu uplatňuje nebo zavádí třetina soudů v republice. Věřím, že se tento poměr bude stále zvyšovat tak, aby rozvody rodičů měly na děti co nejmenší negativní vliv,“ uzavřel náměstek hejtmana kraje Jiří Navrátil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Premiér Fiala: Místa, spojená s romským holocaustem, překryl nezájem

20:07 Premiér Fiala: Místa, spojená s romským holocaustem, překryl nezájem

Premiér Petr Fiala se s ministrem zahraničních věcí Janem Lipavským a ministrem kultury Martinem Bax…