Němcová (ODS): Objednal si vraždu Čermáka z vězení Al Capone?

15.02.2022 12:09 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu k výročí atentátu na Floridě, který zaplatil životem chicagský starosta Antonín Čermák

Němcová (ODS): Objednal si vraždu Čermáka z vězení Al Capone?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslava Němcová

Přesně před 89 lety zazněly na Floridě výstřely. Minuly nedávno zvoleného prezidenta USA F. D. Roosevelta, těžce zraněn byl však starosta Chicaga Antonín Čermák, prezidentův blízký přítel.

Antonín Čermák se narodil 9. 5. 1873 v Kladně a záhy poté odešla chudá rodina za nadějí do Ameriky. Jako hodně mladý pracoval s otcem v dolech, ale vzdělával se a v devatenácti letech už stál v Chicagu na vlastních nohou, měl povoznictví.

Do společenského a politického života nové vlasti se významně zapojuje v roce 1900. Je mu dvacet sedm let a díky rodičům mluví plynně česky. Ale vrchol kariéry přichází v roce 1931- je zvolen starostou Chicaga, tehdy druhého největšího města ve Státech. Jeho inaugurační projev byl rozhlasem vysílán po celé zemi, což bylo považováno za fascinující úspěch. Do té doby patřila tato výsada pouze prezidentům.

Anketa

Který z nedávných lídrů SSSR či Ruské federace byl nejlepší?

0%
90%
hlasovalo: 33246 lidí

V Chicagu v té době žilo více než sto tisíc Čechů a Slováků, ale také jistý Al Capone. Starosta Čermák proti němu ostře vystupoval a nakonec mafiánský bos skončil ve vězení. Sice kvůli daňovým podvodům, ale pro organizovaný zločin to byla těžká rána.

Když 15. února 1933 přijel prezident Roosevelt do Miami, Čermák se za svým letitým přítelem vypravil. Všude byly davy nadšených lidí a mezi nimi Giuseppe Zangara. Když se prezident zdravil s Čermákem, Zangara začal střílet. Roosevelta netrefil, těžce zraněného starostu Čermáka odvezli do nemocnice, kde po devatenácti dnech umírá. Oslavy svých šedesátin se nedožil. Ostatky byly zvláštním vlakem převezeny do Chicaga, na zdejší Český národní hřbitov rakev vyprovodilo 25 tisíc lidí.

Podle jedné verze šlo o atentát na prezidenta Roosevelta, podle druhé si vraždu Čermáka z vězení objednal Al Capone. To však nebylo nikdy potvrzeno. Pět týdnů po atentátu byl vrah Zangara popraven na elektrickém křesle.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Munzar (ODS): Snaze občanů o vlastní bydlení by stát neměl házet klacky pod nohy

18:05 Munzar (ODS): Snaze občanů o vlastní bydlení by stát neměl házet klacky pod nohy

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k významu vlastního bydlení jako zajištění nezávislos…