Němcová (ODS): Pánové dostali bonus - na výbor je doprovodil právní zástupce

06.09.2017 12:16

Projev na 60. schůzi Poslanecké sněmovny dne 6. 9. 2017 k žádosti o vyslovení souhlasu Poslanecké sněmovny k trestnímu stíhání poslance Andreje Babiše a poslance Jaroslava Faltýnka

Němcová (ODS): Pánové dostali bonus - na výbor je doprovodil právní zástupce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslava Němcová

V omezeném čase dvou minut pro faktickou poznámku se chci vyjádřit pouze ke třem momentům - z řeči pana poslance Babiše k jednomu a z řeči pana poslance Faltýnka ke dvěma - míním tím k jednání mandátového a imunitního výboru.

Pan poslanec Babiš si stěžuje na to, že mandátový a imunitní výbor mu nevydal kopii, a jeho státním zástupcům, žádosti policie. Chci Poslanecké sněmovně sdělit, že tak mandátový a imunitní výbor nečinil nikdy v žádných případech. Nikomu kopii žádosti nevydával a nebyl důvod činit výjimku. Výjimku jsme udělali v tom, že jsme umožnili, aby oba pány doprovodil na mandátový a imunitní výbor jejich právní zástupce, což jsme v minulosti také nikdy nedělali. Dostali tento bonus.

Pokud jde o pana poslance Faltýnka, nevím, jak může mluvit o tom, co je, a co není ve spisu, který mu není rozhodně přístupný v této fázi šetření. Pokud jde o druhou věc, kterou chci zmínit. Jednání mandátového a imunitního výboru bylo naprosto profesionální. To, že máme před sebou usnesení na stole, je stejná situace jako to, že jste měli vy, poslanci Sněmovny, na stole to usnesení včera a to proto, abyste si jej mohli prostudovat, přečíst a připravit. Opět, vždy a ve všech případech mandátový a imunitní výbor má na stole návrh, protože jsou to složité právní otázky, které si nedovolujeme ve vztahu ke Sněmovně a veřejnosti šít na koleně přímo na zasedání výboru. A dále chci říct, že všichni členové za hnutí ANO, přítomni na jednání výboru, tři ze čtyř, nenapadli ani tento postup ani nežádali další dokumenty ani nežádali vyslechnutí dalších osob. Pro ta usnesení, která máte před sebou, všichni hlasovali.

Děkuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…