Niedermayer (TOP 09): 11 + 13 = ?

18.02.2019 14:32

Komentář na facebookovém profilu k diskusi o novele autorského zákona

Niedermayer (TOP 09): 11 + 13 = ?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslanec Luděk Niedermayer

Možnost změn v oblasti autorského práva, která již mnoho měsíců poutá pozornost lidí a vedla firmy k milionovým, na obou stranách poměrně agresivním kampaním, se přiblížila.
To, zda k ní dojde, závisí na tom, zda pro kompromis bude potřebná většina zemí a zvedne pro ni ruku většina členů parlamentu.

Jakkoliv jde "jen" o směrnici, tedy "návod" který země zapracují do svých zákonů, je to věc důležitá.
Dnešní stav, kdy z obtížné práce někoho (novinářů, filmařů, hudebníků) má zisk někdo jiný ("pirátské" weby, u nás mezi uživatel velmi populární, či prodejci reklamy na webech, která díla bez oprávnění ukazují, což zahrnuje i nejvlivnější firmy dnešního světa), je stav veskrze špatný.

Jeho zlepšení je však hodně složité. Jasné je, že změna musí stát na změně chování zapojených skupin: držitelů práv, platforem co díla zveřejňují či uživatelů. K potřebné změně musí přispět všichni, nebo jen někteří z nich.

Logika, že změny by se měly dotknout hlavně "platforem", které dnes na práci ostatních někdy hodně a neférově vydělávají, a nevést k většímu zatížení držitelů práv, kteří jsou dnes poškozováni, na první pohled dává smysl. Stejně jako snaha nezatížit uživatele webů a jeho služeb.

Hledání řešení, které řešeni je, a nikoliv jen právničinou fakticky nic neměníci, se ukazuje neskutečně složité (a sám funkčni, jednoduchý návod nemám). Je to podobné jako když uvazujeme o tom, zda je důležitější, aby soudy odsoudily každého lumpa a nebo naopak, neodsoudily jediného nevinného :.-( neb to jsou dramaticky odlišné koncepty.

Řešením tedy musí být kompromis. Lepší ochrana vlastnictví a co nejmenší "poruchy" při jejím zajištění.

Jsem sám zvědav, zda toto kompromis vyjednavačů dosáhl. Dle toho budu nakonec sám hlasovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

22:01 Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

Ve Strakově akademii se konalo v pořadí již 400. zasedání Rady pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI, Ra…