Niedermayer (TOP 09): Aby nebylo pochyb...

17.07.2020 8:38

Komentář na facebookovém profilu k střetu zájmů premiéra Babiše

Niedermayer (TOP 09): Aby nebylo pochyb...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslanec Luděk Niedermayer

...kdykoliv vláda (či jí podřízené orgány) rozhodne o něčem, co se promítne do vyšších zisků firem skupiny Agrofert - třeba nastaví zemědělské dotace výhodně pro velké firmy, či rozhodne o podmínkách plateb ze zdravotního pojištění třeba v oblasti umělého oplodnění, nebo otevře dotace velkým firmám a podobně - na pomyslném počítadle majetku pana premiéra Babiše začnou nabíhat peníze.

Premiér i jeho spolupracovníci samozřejmě vědí, co Agrofert vlastní, a proto vědí, jak se jejich rozhodnutí na tomto počítadle projeví. Říká se tomu konflikt zájmu.

Zisky z firem totiž (dokonce i během jeho vládního angažmá) směřují k Andreji Babišovi. Jen a pouze k němu. A podniky se po konci jeho politické mise, i třeba s nerozdělenými zisky, k němu opět navrátí.

A mezitím má dostatečnou kontrolu (právní, ale i faktickou, díky zapojení svých spolupracovníků) nad tím, co se s jeho majetkem, právně odloženým do fondů, děje.

PS: Systém podobný svěřenským fondům (tzv. slepé trusty) by plnil účel, kdyby se portfolio firem, odložených politikem během jeho funkce, bez jeho vůle měnilo a kdyby podíly, držené ve firmách, byly jen maličké. Potom je schopnost politika "přihrát" si přes svá rozhodnutí peníze silně omezená.

Bohužel, toto je světelné roky daleko od reality českého premiéra.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…