Niedermayer (TOP 09): Americké souboje...

06.11.2020 17:33

Komentář na facebookovém profilu k volbám v USA.

Niedermayer (TOP 09): Americké souboje...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslanec Luděk Niedermayer

Americké souboje...

Dle stavu hlasování v presidentských volbách v USA a odhadu AP press (pod textem) začíná být Joe Biden blízko vítězství. Je ale příliš brzy na silné soudy, všechny hlasy nejsou sečteny a soudní dohra hlasování se zdá být jistotou.

Rozdíl v klíčových státech o stovky či nízké tisíce hlasů ve volbách, kdy oba kandidáti dosáhly kolem 70 milionů hlasů je minimální rozdíl, ale jeden ze soupeřů se vítězem nakonec stane (a těsné výsledky voleb historie zná).

Možná ještě významnější souboj než o Bílý dům je souboj o budoucnost Ameriky. USA jsou totiž z mnoha pohledů vzorem demokratického fungování společnosti, země, ve které se sice děj věci, které se ne všem musí líbit, ale země, ve vládne právo a respekt k němu. A země, která staví i na respektu k (ústavním) tradicím.

Stávající president (bohužel nejen) v posledních desítkách hodin provedl mnoho ataků právě na tyto principy. Zda to činí svou hloupostí (jak naznačuje výzva na okamžité zastavení sčítání hlasů v momentu, kdy prohrával) a nebo opravdu ve snaze, právo ku svému prospěchu "vypnout" (třeba tím, že by nepočítal některé korespondenční hlasy), to nevím, ale jde o atak tak závažný, že se proti "svému" presidentovi postavilo mnoho významných politiků jeho strany. Což je něco, co dává velkou naději, že tato druhá bitva skončí pro budoucnost dobře.

Mimochodem, pokud Vás zajímá, jak obstojí výroky z jediného jeho projevu ve vztahu k realitě, velmi dobrý popis naleznete na stránách BBC ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Okamura (SPD): Zdravotní péče je veřejná služba, která musí být kdykoli dostupná všem

20:07 Okamura (SPD): Zdravotní péče je veřejná služba, která musí být kdykoli dostupná všem

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k zhoršující se dostupnosti zdravotní péče