Niedermayer (TOP 09): Český energetický rébus… Pomůžete mi to pochopit?

16.12.2019 7:32

Komentář na facebookovém profilu k energetické politice vlády

Niedermayer (TOP 09): Český energetický rébus… Pomůžete mi to pochopit?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslanec Luděk Niedermayer

1) Naše vláda hodně dbá na naši energetickou suverenitu a hodně se brání "spoléhat se na ostatní". Ovlivňuje to silně její rozhodnutí (dle mého soudu na úkor efektivnosti řešení).

2) Necelou polovinu elektřiny u nás vyrábíme z uhlí. Vyčerpáme tím naše neobnovitelné zdroje, devastujeme krajinu a poškozujeme klima. A, a to je nejhorší, působíme velké škody na zdraví našim lidem.

3) Elektřinu z tohoto "mixu" však zdaleka nepoužíváme jen pro naši spotřebu. Jsme jeden z největších světových vývozců, vyvážíme (tzv. čistý vývoz) necelých 14TWh elektřiny, zhruba 15 % roční výroby.

4) Při velkém zjednodušení bychom mohli na výrobu elektřiny spálit uhlí až o čtvrtinu méně (v praxi by šlo o méně, neb doladit výrobu na spotřebu samozřejmě nejde a jistý podíl vývozu ale i dovozu je samozřejmě efektivní). A v souladu s národní strategií státu ušetřit uhlí na horší časy.

5) Další uhlí (a co je důležitější, zdraví lidí, krajinu a klima) bychom samozřejmě mohli "ušetřit" zvýšením energetické efektivity a posílením efektivních obnovitelných zdrojů.

Naše ministerstvo průmyslu tvrdí, že máme výborně nastavenou surovinovou politiku státu (a stojí si za naší energetickou politikou, kde "fyziku" chtějí uzavřít do "geografie" - našich hranic).

Ale otázka zní, pro koho. Jistě ne pro ty, co v okolí míst, kde se těží nebo pálí uhlí, žijí…

P.S. Pro porovnání, dle odhadů, náš export elektřiny by stačil na provoz 4-5 milionů elektromobilů za rok, což je jen o něco méně, kolik je u nás všech osobních aut. Teoreticky tedy pomáháme ostatním Evropanům od automobilových emisí (u nás elektroauta zrovna moc nechceme) a velmi "velkoryse" škody na zdraví a krajině "necháváme doma".

Ale to je zase úplně jiná historka.

reklama

autor: PV

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátorka Zwyrtek Hamplová: O jaké „operaci ve prospěch USA” premiér s CIA jednal?

14:02 Senátorka Zwyrtek Hamplová: O jaké „operaci ve prospěch USA” premiér s CIA jednal?

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k návštěvě premiéra Fialy v ústředně CIA.