Niedermayer (TOP 09): Diskuse o daních je u nás stále zejména ideologická

05.08.2022 19:58 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu k vývoji kauzy Čapí hnízdo

Niedermayer (TOP 09): Diskuse o daních je u nás stále zejména ideologická
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslanec Luděk Niedermayer

Pozorně jsem četl články, které pojednávaly v minulosti o této kauze, a také to, co se píše o jejím pravděpodobném konci.

Jsem daleko od toho si myslet, že odpovědnost za pro Agrofert velmi výhodnou operaci nese osobně Andrej Babiš. Ale mám s tím velký problém. Pokud na takovémto způsobu snižování daňové povinnosti, navíc "shodou okolnosti" provedeným v rámci velké skupiny, není nic špatného (tj. je to z hlediska práva je to ok), pak bude mít náš rozpočet, nad rámec šíleného strukturálního schodku přes 200 miliard či schopnost státu "šetřit" třeba tím, že policie bude jezdit v drahých BMW a jednom (snad jen) Ferrari, další problém. A to s výběrem daní.

Pokud dojde nikoliv k úpravě EET, ale jejímu ukončení bez náhrady, (což, myslím, zastaví možnou digitalizaci, k níž se dala část EET využít), prosadí se nápady na zrušení kontrolních hlášení, což otevře možnost pro růst podvodů s DPH. Ještě více se tak bude nastavením danění OSVČ podporovat „švarc systém“ a naše daňové příjmy budou dále erodovat.

Diskuse o daních je u nás stále zejména ideologická. To jsme si mohli (i když neměli) dovolit, když byl rozpočet ve slušném stavu, nyní je čas na odbornost, kompetenci a pragmatismus. Zatím ji nevidím.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Vystrčil: Problém je hlavně to, že spotřebováváme víc, než je nutné

10:21 Senátor Vystrčil: Problém je hlavně to, že spotřebováváme víc, než je nutné

Klimatická změna, přijetí eura nebo svoboda volného pohybu – témata, o kterých ve Sněmovně u výročí …