Niedermayer (TOP 09): Dotace pro Agrofert - dva české omyly

03.12.2018 8:35

Komentář na facebookovém profilu ke střetu zájmů premiéra Babiše

Niedermayer (TOP 09): Dotace pro Agrofert - dva české omyly
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslanec Luděk Niedermayer

1. Premiér Andrej Babiš buďto nerozumí situaci, a nebo se tak tváří:
"V žádném střetu zájmu nejsem, chovám se přesně podle zákona, tak jak jej přijal parlament a po mně český právní systém na základě lex Babiš vyžadoval. Svěřenské fondy neřídím ani neovládám."

Ale toto je diskuse "o koze" a měla by být "o voze". Neboť problém není s uvedenými českými zákony, ale nařízení EU ohledně konfliktu zájmů. A to u nás platí (a je dokonce nadřazeno českým zákonům, i když zde to není třeba). Výrok pana premiéra tedy s problémem nesouvisí.

2. Vyjádření SZIF, který hodlá dotace Agrofertu poskytovat, je dle zjištění Respektu toto:
"Správa dotací podle něj spadá v Česku právě pod instituce, jako je SZIF, a nikoli pod premiéra. A předseda vlády ČR ani ministr zemědělství ČR se na plnění unijního rozpočtu SZP nepodílejí a nevykonávají podle našeho názoru ani žádnou z dalších činností uvedených v čl. 61 finančního nařízení."

Což je neuvěřitelně špatná interpretace. Neb premiér dojednává pravidla fungování evropského rozpočtu, i pravidla platná v ČR, které se pak promítají do toho, komu a jak SZIF peníze poskytuje. Tedy bezesporu tuto "nohu" konfliktu zájmu pan premiér jasně naplňuje. Dokonce i v praxi, kdy se jeho vláda snaží dosáhnout toho, aby v rozporu s návrhem Komise dotace dostávaly i obrovští "zemědělci". Z nichž největší je Agrofert.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Šmarda (SOCDEM): Na střední třídě stojí celá společnost. A lidé ze střední třídy dnes chudnou

21:03 Šmarda (SOCDEM): Na střední třídě stojí celá společnost. A lidé ze střední třídy dnes chudnou

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k ekonomice.