Niedermayer (TOP 09): Dvě zprávy o českém rozpočtu... které dělí jen pár dní

06.08.2020 8:36

Komentář na facebookovém profilu k státnímu rozpočtu

Niedermayer (TOP 09): Dvě zprávy o českém rozpočtu... které dělí jen pár dní
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslanec Luděk Niedermayer

1. Deficit státního rozpočtu za prvních 7 měsíců roku těsně přesáhl 200 miliard korun (205,1). Pozoruhodné je, že k tomu došlo z menší části výpadkem příjmů (klesly jen o 46 miliard, tedy méně než o čtvrtinu). A jen něco kolem poloviny ze schodku činí opatření s pandemií - bez nich by schodek byl těsně pod 100 miliard, což mimochodem ukazuje, na jak šílenou dráhu se rozpočet "pod vedením" stávající koalice dostal.

2."Čistá pozice" našeho rozpočtu proti rozpočtu EU (tedy o kolik více korun jsme dostali z rozpočtu EU proti tomu, co jsme zaplatili) činila ve stejné době 50,1 miliard korun (což je více než třeba výsledek za celý rok 2018). Zjednodušeně řečeno (neb tyto peněžní toky jsou trochu zamotané), o tolik si naše "země finančně pomohla" z peněz, co do unijního rozpočtu odvedli země jiné.

Mimochodem, naše životní úroveň (měřena v HDP na hlavu v paritě kupní síly) je již viditelně přes 90% průměru EU, a tak je nejvyšší čas se připravovat na to, že velkými čistými příjemci v budoucnu nebudeme.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…