Niedermayer (TOP 09): Evropský rozpočet pomáhá i v koronavirové krizi

03.04.2020 9:31

Komentář na facebookovém profilu k pomoci Evropské unie s pandemií

Niedermayer (TOP 09): Evropský rozpočet pomáhá i v koronavirové krizi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslanec Luděk Niedermayer

Evropský rozpočet pomáhá i v koronavirové krizi.

Protože země Unie se dohodly na tom, že rozpočet EU bude malý, a Unie nemá povoleno se zadlužovat, omezují se možnosti pomoci od unijního rozpočtu na přesměrování dříve na jiné účely vyhrazených peněz.

Toto spolu s velmi vysokou flexibilitou čerpání, bez potřeby kofinancování z rozpočtů zemí, pro mnoho zemí vytvoří velký balík peněz na krytí přímých nákladů a podporu malých a středních firem.

Jsem rád, že zástupci zemí i členové parlamentu to podpořili. I když ideální to samozřejmě není. Spousty těžce postižených zemí obdrží jen velmi málo peněz. A státy, které čerpají unijní fondy hůře a pomaleji, jsou paradoxně nyní ve výhodě.

Platí to pro nás. navíc, naší zemi toto rozhodnutí zachránilo peníze, které bychom velmi pravděpodobně do rozpočtu EU vraceli. V prvním "koleů dostaneme 1 miliardu eur. Tedy přes 27 miliard korun.

Podpůrné programy pro malé a střední firmy, které by se neměly teď připravovat, ale měly by už běžet, by proto neměly být v řádu stovek milionů, ale v miliardách.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Majerová (Trikolora): Tak prý jsme dobytci a šmejdi

13:09 Majerová (Trikolora): Tak prý jsme dobytci a šmejdi

Reakce na veřejném facebookovém profilu strany na urážky v komentářích