Niedermayer (TOP 09): Jednoduchá dobrá řešení neexistují

09.02.2020 15:52

Komentář na facebookovém profilu k řešení migrace v Evropském parlamentu

Niedermayer (TOP 09): Jednoduchá dobrá řešení neexistují
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslanec Luděk Niedermayer

V Evropě se asi schyluje k další debatě o řešení migrace. Je to téma hrozně složité, neb kombinuje jak "systémový pohled", tak často tragické životní osudy. Na stole bude asi kvůli hrozné situaci v Řecku (o které se píše) a opět komplikované a výbušné situaci na Balkáně (o které se píše méně).

Je to téma nejen fakticky nesnadné, ale i politicky komplikované. Kvůli postojům našich předních politiků se z toho (v zemi, kde prakticky žádní migranti z poslední uprchlické vlny nejsou) stalo potenciálně a někdy i fakticky politické téma číslo jedna.

Nedávno se ho tímto textem snažil oživit pan premiér. K jeho textu jen pár poznámek:

  1. Pokud by pan premiér a jeho úřady chtějí rozhodovat, kdo u nás bude žít, zřejmě chce vystoupit z Unie. Neb její občané mají právo se u nás usadit (a my naopak v jiných unijních zemích), s čím jsme samozřejmě vědomě souhlasili.
  2. Nad rámec toho vláda na základě poptávky firem rozhoduje o tom, že k nám přijíždí "levná pracovní síla" z mnoha zemí světa, bez prověřování, kterým by žadatelé o azyl prošli.
  3. V případě žadatelů o azyl je jen na našem rozhodnutí, dle našeho práva, komu azyl či jiné právo pobytu dáme. Na straně druhé, při tomto rozhodování musíme naše zákony respektovat, od toho tu jsou.
  4. Ani naše země uvnitř schengenského prostoru není sto zajistit, aby u nás nikdo o azyl nežádal. Požádat může třeba Ukrajinec či Filipínec, který přijel na pracovní povolení nebo Číňan, který přiletěl na turistické vízum, a samozřejmě žadatel může projít i přes "zelenou hranici" (pokud nelze doložit odkud, nelze ho do jiné země Schengenu vrátit).
  5. "Metodu řešení", kdy v tom Unie "nechá" země, do kterých se z nějakého důvodu velký počet žadatelů o azyl dostane, jsem si již vyzkoušeli. Takže více k čemu vede: uzavírání hranic, bezpečnostní krizi či vzniku nepřátelství, které mohou vyústit v konec projektu společné Evropy.

Je to nesnadný problém a neexistují jednoduchá dobrá řešení. Ale spolu můžeme hledat mix kroků, který z něj učiní problém zvládnutelný a věc, která nás více spojí, než rozdělí. Bohužel, pan premiér a vůbec většina české politiky je stále, zdá se mi, ve zcela opačném módu...

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zaorálek (SOCDEM): Stále žijeme ve světě nerovných práv

18:09 Zaorálek (SOCDEM): Stále žijeme ve světě nerovných práv

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke stávce platformových kurýrů