Niedermayer (TOP 09): K lepší Unii díky p. Babišovi?

31.05.2019 20:04

Komentář na facebookovém profilu k premiéru Babišovi, jeho politice a politice EU

Niedermayer (TOP 09): K lepší Unii díky p. Babišovi?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslanec Luděk Niedermayer

K lepší Unii díky p. Babišovi?

Paní O'Reilly patří mezi nejlepší "Bruselany", se kterými jsem se setkal. Řešili jsme spolu katastrofálně nízkou transparenci práce Rady (ministrů zemí) při rozhodování o problémech v daňové oblasti.

Zatímco práce parlamentu je extrémně transparentní (de facto on-line), jednání ministrů, která má z hlediska celkového rozhodování často větší význam, je často na opačném extrému.

Parlament s tím bojuje, rezistence Rady, tedy zemí, je značná, ochota ke změna je malá. Bohužel, Evropská komise je nejen v tomto případě pod vlivem ministrů a premiérů, a její komunikace je v některých případech bídná.

Pomalý postup (který se nerovná nečinnosti) a nejasná komunikace v relativně jasném případě konfliktu zájmu (jasném kvůli "definici problému") je fakt. A obava, že souvisí se strachem úředníků z "boje" s jedním z premiérů (tedy jedním z 28 lidí, kteří mají na Unii největší vliv) nebo ještě hůře ovlivnění postupu komisaři (neb ti jsou vysíláni do Komise vládami), se nabízí. A kredibilita Unie i u těch, co ji podporují, tak klesá.

Zapojení paní ombudsmanky je tedy zcela na místě a snad pomůže do budoucna snížit riziko "poruch komunikace". A ukazuje, že je důležité, aby na takovéto pozici byli kvalitní lidé vědomi si své "mise".

P.S. Nic to nemění na tom, že problém konfliktu zájmu pana premiéra je dominantně náš a my ho musíme vyřešit. Unie svůj problém vyřeší snadno - již dnes jsou nezemědělské platby holdingu zmrazeny, a zemědělské, i další proplacené, může Komise chtít zpět.

Problém máme doma. Dvojitý. Jednak absenci zákona, který by omezil konflikty zájmu, druhak v tom, že naše instituce, dle mého soudu chybně, nevyvodily z platné unijní úpravy potřebné důsledky a peníze vyplácí holdingu dál, jakoby se nechumelilo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…