Niedermayer (TOP 09): Konec pohádky o „zlém Bruselu“?

29.12.2022 19:54 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu k výsledkům českého předsednictví v Radě Evropské unie

Niedermayer (TOP 09): Konec pohádky o „zlém Bruselu“?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslanec Luděk Niedermayer

Našim diplomatům a politikům se během českého předsednictví podařilo dojednat celou řadu nesmírně komplikovaných dohod. A to nejen tam, kde máme na řešení zájem, ale i v oblastech, které jsou pro nás složité, přitom ale pro naši budoucnost důležité. To se týká hlavně oblasti klimatu a snižování emisí.

Naše předsednictví v Radě EU byl úspěch, nesmí to ale být „tref a zapomeň“. Naopak, v aktivním a kompetentním zapojení v evropské politice musíme pokračovat i po předsednictví. To je to, co rozhodne o tom, zda se jistá EU/euro skepse u nás oslabí, nebo bude pokračovat.

Anketa

Který z prezidentských kandidátů je podle vás nejpoctivější?

hlasovalo: 19227 lidí

V podcastu Ptám se já (ZDE) jsme s Marií Bastlovou probrali nejen české předsednictví, ale také energetickou krizi, protiruské sankce nebo inflaci. A řeč přišla i na tak oblíbené „stropy“. Všechny tyto problémy jsou více či méně provázané, a přestože mají společného viníka převážně v Kremlu, jejich řešení musíme hledat v Evropě (ve spolupráci s našimi spojenci), společně a jednotně. Zdá se mi, že výzvy a rizika, kterým čelíme spolu s větším zapojením naší země do fungování EU v minulých měsících vedou k tomu, že výhody společných evropských řešení začínají docházet i nám.

Dnes si to málokdo uvědomuje, ale Evropě se podařil v této nelehké době obrovský úspěch. Podařilo se nám společnými silami zajistit dostatek plynu na tuto zimu i v zemích, jako je ta naše. Ve spolupráci musíme nyní pokračovat i při snižování jeho cen. Přitom je třeba si uvědomit, že ani příští rok nebude lehký, ještě jsme „nevyhráli“. Nastavili jsme ale spoustu mechanismů, aby rok 2023 byl lepší než ten 2022. A to i díky českému předsednictví.

Řeč byla i o inflaci, je to dobře. Inflace je obrovské zlo, devalvuje hodnotu příjmů i úspor a musíme dělat všechno proto, abychom ji dostali pod kontrolu. V tomto problému musí sehrát hlavní roli ČNB. Bez detailní znalosti inflační prognózy ČNB se mi těžko hodnotí, zda nemají dnes ještě úroky vzrůst (aby třeba poměrně brzy mohly začít klesat), ale práce ČNB je dnes neobvykle složitá. A vláda ji přitom musí podporovat. Neplatí, že je třeba zvýšit úrokové sazby do dramatických výšin, což by změnilo vysokou inflaci v citelnou deflaci. Úkolem dne je postupně, leč rychle, dostat inflaci do bezpečné úrovně asi do pěti procent. Snad v tom uspějeme.

A ještě jeden poznatek z českého předsednictví. Také jste si všimli, že z úst vládních politiků již neslýcháváme pohádku o „hodné Praze a zlém Bruselu“? Doufám, že ano, protože se mi zdá, že nám začíná docházet, že i „my jsme Evropa“, a že aktivní evropská politika se nám vyplácí. Z toho mám, co se týče našeho předsednictví, asi největší radost. O aktivním zapojení v EU už jen „nežvaníme“, ale skutečně „makáme“. A doufám, že v tom budeme pokračovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Ó ty žvanile jeden., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusepatriot1955 , 29.12.2022 20:11:27
Fialově vládě se podařilo v Bruselu dojednat jen to, co Francie a SRN uznaly za vhodné. A pochvala Fialovi? No proč by ho nechválili, když dělal vše, co jim na očích viděl, i když to ČR silně poškodilo. On je Péťa hodný kluk, který vždy poslechne, když dostane příkaz. A rád udělá ještě něco navíc, aby měl páníček radost a podrbal ho za ouškem. Nebo poplácal po zádech. Takový, hodný pejsek Bruselu. Bohu žel .

|  6 |  0

Další články z rubriky

Vítová (ANS): Záměrné matení pojmů levice a pravice

4:32 Vítová (ANS): Záměrné matení pojmů levice a pravice

V současné době dochází k záměrnému matení pojmů. A aby lidé už vůbec nevěděli, jak se mají orientov…