Niedermayer (TOP 09): Máme to pod kontrolou…

06.07.2020 18:55

Komentář na facebookovém profilu k vývoji nákazy koronavirem na Karvinsku

Niedermayer (TOP 09): Máme to pod kontrolou…
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslanec Luděk Niedermayer

Pan ministr zdravotnictví v neděli řekl, že situaci na Karvinsku mají krajští hygienici pod kontrolou.

Ve stejnou dobu si (na pro mne věrohodných serverech - linky přikládám) můžete přečíst pár zajímavých textů. Z nich se dozvíte, že:

  1. Hygienici zřejmě při začátku testování horníků používali nevhodné testy, které nedetekují nakažení v prvotní fázi a hodí se ke zcela jinému účelu. (ZDE)
  2. Výzkumníci z CERGE na základě státních dat dovozují, že tamní úřady nejsou sto efektivně trasovat potenciální nakažené, protože počet lidí v karanténě je velmi nízký. (ZDE)
  3. Ve stejném textu se dočtete, že úřady v Německu přistoupily v okrese Gütersloh (kde došlo ke skupinové nákaze na jatkách) k docela razantním krokům při hodnotách nových nakažených podstatně nižších než těch, které vididíme na Karvinsku (mj. dnešní hodnota nově pozitivních testů v Německu je při přepočtu na obyvatele zhruba 4x nižší než naše).
  4. Tamní hejtman (z hnutí ANO) upozorňuje, že dle nejnovějších dat se nákaza šíří mimo horníky, tedy komunitně, což znamená, že se bude ještě obtížněji podchycovat (i kdyby to naše úřady uměly). (ZDE)

Domnívám se, že říci, že “věci jsou pod kontrolou” je hodně odvážné. Doufám, že situaci zvládneme, ale je zcela zjevné, že tato krize (která má horší dopady než jen trable tisíců turistů - třeba stres tamních lidí, zdravotní problémy infikovaných či ekonomické škody) je způsobena velkým a nebezpečným selháním státu (a jako obvykle, více selhání v řadě). Počínaje nedostatečnou ochranou dělníků ve státních dolech, přes zřejmě špatný postup jejich testování, nepochopitelné neuzavření dolů vlastněných státem po prvních známkách rozsáhné infekce virem, až po nefungující “chytrou karanténu”.

Je to zbytečná a nákladná chyba. Myslím, že další si nemůžeme dovolit. Někdo by měl vysvětlit, co se změní (a také to zajistit), aby k potřebné změně rychle došlo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lachnit (ANO): Postavení občana tváří v tvář úřadu není rovnocenné

8:19 Lachnit (ANO): Postavení občana tváří v tvář úřadu není rovnocenné

„Už v 18. století byl vydán příkaz zapisovat do matrik všechny narozené děti bez příplatku k taxe št…