Niedermayer (TOP 09): Náš vztah k politice je přinejlepším vlažný

03.04.2019 13:24

Komentář na facebookovém profilu ke vztahu obyvatel České republiky k politikům a politice

Niedermayer (TOP 09): Náš vztah k politice je přinejlepším vlažný
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslanec Luděk Niedermayer

Jak jsme na tom my Češi ve vztahu k politice a politikům? A jak si představujeme vládnutí v naší zemi či v Evropě? Statistiky ukazují, že náš vztah k politice je přinejlepším vlažný. Volební účast u sněmovních a prezidentských voleb se pouhé tři dekády od chvíle, kdy začalo mít smysl u voleb volit, pohybuje stabilně kolem 60 %. Politik figuruje dlouhodobě na nejnižších příčkách žebříčku respektovaných profesí. Dokládá to fakt, že s činností ministrů, senátorů nebo poslanců - ale i samotnou politickou situací - je nejen v dnešní době většina lidí podle průzkumů nespokojena.

Jako by nás projevení našeho hlasu pro formování naší budoucnosti moc nelákalo. Nejvíce to dokumentuje pohled na evropské volby. V roce 2014 byla při těchto volbách v Česku účast pouze kolem 18 %, což nás vyneslo na nepopulární příčku druhé nejnižší účasti v Evropě. Co se důvěry či nedůvěry ke společné Evropě týče, jsme vůbec „nejpodezíravější“ země z celé Unie, od které dle statistik a projevů některých politiků leckdo čeká, že Unii opustí.

Jsou tato v evropském kontextu neobvyklá čísla překvapením? A je to normální nebo nebezpečné? Co s nimi můžeme udělat? Kde děláme my, kteří bychom chtěli vidět jiný stav, chybu? Může se nám přihodit brexit? A proč výsledkem podobně organizovaných voleb presidenta je zcela jiný výsledek než v námi velmi podobném Slovensku? Jak a v čem se můžeme se inspirovat od ostatních v Evropě?

I o tom si budeme povídat na další z mých debat, tentokrát s názvem „O zájmu a důvěře Čechů v politiku a o tom, zda nás přestává bavit volit?“ v pondělí 8. dubna od 18 hodin v Evropském domě v ulici Jungmannova 745/24, 110 00 Praha. Mé pozvání přijali čestný předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg, prezidentský kandidát a senátor Marek Hilšer a bývalá velvyslankyně při EU Milena Vicenová. V případě zájmu se na debatu registrujte na e-mail ZDE do pátku 5. dubna.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Kuba: Letiště se nám v loňském roce podařilo rozhýbat a rozlétat

8:19 Hejtman Kuba: Letiště se nám v loňském roce podařilo rozhýbat a rozlétat

Cestovní kancelář Čedok přidává na zimní sezonu první destinaci z Českých Budějovic. Z jihočeského l…