Niedermayer (TOP 09): Nástup levných elektromobilů snad postoj části lidí změní

10.05.2023 9:15 | Ze sítí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k zlevňování elektromobilů

Niedermayer (TOP 09): Nástup levných elektromobilů snad postoj části lidí změní
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslanec Luděk Niedermayer

Velká, a poměrně luxusní bateriová Škoda se slušnou výbavou má poprvé cenu pod milion. Jistě, je to stále spoustu peněz a jen malá část lidí takovou cenu zaplatí, ale milion korun už je cena, kam se snadno podívá mnoho menších aut na benzín nebo naftu s dobrou výbavou. A nižší ceny nových aut jsou příslibem pro pokles cen aut ojetých.

Klesající trend cen bateriových aut je z tohoto pohledu novinka, kterou bezesporu rozpoutalo opakované snížení cen aut zásadního hráče na tomto trhu - Tesly. Ukazuje to potenciál k tomu, aby se brzy na trhu objevila menší a ekonomičtěji navržená bateriová auta s cenovkou kolem 700 tisíc, a auta mírně ojetá se dostanou do oblastí srovnatelných s auty spalovacími.

Anketa

Máme být kromě západních spojenců vděční za osvobození od nacismu i Rudé armádě?

97%
1%
hlasovalo: 28085 lidí

Jen ten, kdo nezná logiku elektromobilů se nad velkým Enyaqem s baterií 55 kWh může ušklíbat (viz článek přiložený v komentářích). U elektromobilů více než u jiných aut totiž záleží na tom, aby se majitel správně rozhodl, k čemu je bude používat. Lidí, kteří 99% jízd mají do 200 km, a párkrát za rok jim nebude vadit paŕ desítek minut u nabíječky, není málo. Stejně tak jako těch, co u semaforů nesoutěží v akceleraci s Teslou 3 Performance a nepotřebují deklasovat většinu BMW.

Nástup levných elektromobilů, které s sebou sice nesou jisté kompromisy, ale za to slíbí velmi levný provoz, snad postoj části lidí k elektromobilitě změní. Nedělám si nicméně iluze, že by se z Enyaqu iV 50 stal bestseller. Většina nových aut (až 3/4) se u nás prodá firmám, což je poněkud nezdravý stav. Ty z nich, které mají na auta za milion, obvykle úspory zas tak moc nehledají.

Bohužel. Pro dostupnou čistou mobilitu je každopádně zásadní pokles cen aut ojetých a jejich rostoucí množství. Konečně se, zdá se, začínáme tímto směrem posouvat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Dotaz , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuserybářík , 10.05.2023 9:32:47
Co je to" levný" elektromobil? Tento Topkař, je jako všichni z pětikolky naprosto mimo realitu. Drahá elektřina (nejdražší v EU) a naše hrůzovláda blouzní o zeleném šílenství.

|  5 |  0

Další články z rubriky

Šlachta (Přísaha): Migranti musí čekat na vyřešení žádosti mimo Evropskou unii

14:07 Šlachta (Přísaha): Migranti musí čekat na vyřešení žádosti mimo Evropskou unii

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k řešení ilegální migrace