Niedermayer (TOP 09): Nedostatečné posouzení všech faktorů může být velmi drahé

15.02.2022 20:15 | Tisková zpráva

Komentář na facebookovém profilu k rozhodování o energetice

Niedermayer (TOP 09): Nedostatečné posouzení všech faktorů může být velmi drahé
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslanec Luděk Niedermayer

Česká diskuze o rozhodování o energetice je jednou z oblastí, kde nedostatečné posouzení všech faktorů může být velmi drahé. V textu pro Hospodářské noviny upozorňuji na tři z oblastí, které česká politická debata dostatečně nezkoumá a někdy i ignoruje. Jde o evropský trh s elektřinou, roli Německa a rozvoje tamní energetiky a v situaci fungujícího volného trhu ne zcela jasný, ale silně prosazovaný koncept soběstačnosti.

Správně dnes vyhodnotit toto rozhodování je důležité i proto, že doba, kdy jsme těžili z levnější výroby elektřiny (i tím, že jsme ignorovali některé důsledky), je minulostí. Z doby, kdy jsme měli relativní výhodu, se dostáváme do pozice opačné. Naší snahou by mělo být tuto nevýhodu snížit, ne zvýšit.

Jsem přesvědčen, že obsahově ne úplně jasný slogan „soběstačnosti“ (například: jde o soběstačnost každý den, vteřinu, měsíc či "jen" o celkovou výrobu odpovídající spotřebě? A jak se má soběstačnost s právem našich firem elekřinu dovážet a vyvážet?), bychom měli vyměnit za koncept efektivity (nízké ceny) a řízení rizika.

Nahrazovat na společném trhu zcela přirozený „ekonomický“ dovoz a vývoz elektřiny, který nám dá přístup k levnější elektřině pro domácnosti a firmy, vybudováním "soběstačných", ale ekonomicky nesmysluplných zdrojů, není dobrá cesta (což nemění nic na tom, že mnoho smysluplných investic bychom měli co nejdříve provést).

Více o tom, proč si myslím, že "doktrínu" energetické soběstačnosti by měl nahradit cíl bezpečných a levných dodávek energie, píši ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mašek (ANO): V novele o návykových látkách je schován fakt o hygienách. Nepřípustné

20:01 Mašek (ANO): V novele o návykových látkách je schován fakt o hygienách. Nepřípustné

Projev na 101. schůzi Poslanecké sněmovny k návrhu poslanců Zdenky Němečkové Crkvenjaš, Toma Philipp…