Niedermayer (TOP 09): Orbán byl tváří demokratizace východu. Ale teď?

20.09.2021 12:08 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu k Viktoru Orbánovi.

Niedermayer (TOP 09): Orbán byl tváří demokratizace východu. Ale teď?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslanec Luděk Niedermayer

Viktor Orbán byl kdysi považován za jedno z nejvýraznějších vůdců nové, demokratické, svobodné a (obvykle) liberální Evropy.

Dnes je symbolem něčeho zcela jiného.

Ve svém vládnutí se odvolává na to, že je jedním z nemnoha bojovníků za zachování křesťanských hodnot v Evropě. A v rámci toho, mnohem více než dokonce i jiné populisté, šíří nenávist a nesnášenlivost. 

Jsem léta přesvědčen o tom, že tak jako často v politice, při selhání v "normálních věcech" (A Maďarsko svou poměrně dobrou pozici v 90. letech promarnilo a nyni jistě nepatří k nejúspěšnějším nových zemí EU, jak jsem o tom nedávno podrobně psal), politici přejdou ke hledání nepřítele a vsadí na stále více vyhrocený, nesnášenlivý nacionalismus. Nejde jim ale o nic jiného, než se udržet u moci, a co nejvíce skandalizovat své kritiky. Jde hlavně o to udržet podporu svých ekonomických zájmů (své rodiny a přítel) zajisti sobě či jim pobyt mimo zařízení ohraničená mřížemi.

Schovat se za křesťanské hodnoty (ve velmi specifickém pojetí) je jen snaha dát poměrně obvyklé politice přijatelnou fasádu. 

Momentka z krátkého setkání pana Orbána s Papežem jako by naznačila, že Viktor Orbán to velmi dobře ví. Což nevím, zda je pravda, neb míra, v jaké mohou politici uvěřit nesmyslům, které z velmi pragmatických důvodů, ve svůj prospěch zastávají, mne nepřestává překvapovat.

Pokud si mám vybrat, kdo z těchto dvou mužů zastává skutečné křesťanské hodnoty a dělá to, co církev, za kterou mluví nebo se k níž hlásí, má jako svou misi a kdo je sto získat ve společnosti důvěru k tomu potřebnou, mám v tom zcela jasno.

ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): Ministr Rakušan stále obhajuje neobhajitelné

19:05 Mračková Vildumetzová (ANO): Ministr Rakušan stále obhajuje neobhajitelné

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k Migračnímu paktu