Niedermayer (TOP 09): Postupně se rozšiřující elektromobilita nabídne efektivnější řešení

09.06.2022 16:34 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu ke středečnímu hlasování v Evropském parlamentu.

Niedermayer (TOP 09): Postupně se rozšiřující elektromobilita nabídne efektivnější řešení
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslanec Luděk Niedermayer

Středa byla na plenárním jednání ve znamení prvního velkého hlasování o balíku legislativy, který má nasměrovat EU k plnění již stanovených emisních cílů. Předmětem dvou hlasovacích bloků byla mimo jiné legislativa, která má zajistit největší část snížení emisí - reforma systému emisních povolenek ETS, ale i s ní spojený Sociální fond, snížení emisí v letecké dopravě, pravidla pro cíle zemí Unie ve snižování emisích mimo systém ETS (effort sharing) či veřejností sledovaná pravidla snížení emisí u osobních aut a dodávek.

Je třeba připomenout, že zatím jde jen o schvalování pozice EP, se kterou půjdou naši zástupci na jednání s Radou (tu bude 6 měsíců zastupovat ČR), nikoliv tedy o hotové texty.

První, velmi důležitý text (ETS) skončil neschválením, což vyvolalo mnoho emocí. Zatím co naše skupina byla spokojena s výsledkem hlasování stovek pozměňovacích návrhů, socialisté a zelení se přidali k extrémní pravici a návrh odmítli. Naštěstí byla odsouhlasena procedura, která ho brzy vrátí k dalšímu jednání. Bohužel to znamenalo též konec nadějí na schválení Sociálního fondu a systému ochrany firem před "klimaticky zvýhodněnými" dovozy CBAM, které jsou s tím spojené.

Hladce prošla pravidla pro snížení emisí v letecké dopravě, ale i důležitá legislativa o emisích v zemědělství a lesnictví. Shoda se našla i na velmi důležitém Effort sharingu. O tom, že v těchto textech se podařilo prosadit mnoho velmi užitečných věcí pro ČR jsem psal v předešlém postu.

V posledním hlasování získal jasnou podporu i text, který v souhrnu potvrdil Komisní návrh na ukončení prodeje nových aut se spalovacími motory po roce 2035. Protinávrh, který otevíral prostor pro cca 10% podíl spalovacích motorů, ovšem podmíněný vznikem složitého a dle mého soudu nákladného "kreditního schématu", nepřesvědčil nejen mne, ale ani jasnou většinu poslanců. O tom, proč si myslím, že to nebyla dobrá cesta, mimo jiné proto, že se málo mluví o problémech s tím spojených, se zde brzy dočtete.

V každém případě, spalovací motory na trhu nových aut čeká ještě více než dekáda a k tomu další nejméně dvě pro ty, kteří je budou považovat za lepší řešení své mobility. Jsem si jistý, že postupně se rozšiřující elektromobilita nabídne efektivnější řešení, ale možnost volby tu nepochybně na hodně dlouho dobu bude...

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…