Niedermayer (TOP 09): Pravidelný očkovací update

19.04.2021 13:02

Komentář na facebookovém profilu k očkování.

Niedermayer (TOP 09): Pravidelný očkovací update
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslanec Luděk Niedermayer

Pravidelný očkovací update

I když veřejná debata v naší zemi se (do jisté míry právem) točí kolem 7 let starého výbuchu muničního skladu (který způsobil sta milionové škody a smrt dvou lidí), pandemie neskončila (a počet jejich obětí u nás se blíží k  30 000).

Takže, pravidelná data a poznámky k nim:

Do Unie dorazilo přes 126 milionu vakcín, skoro 105 milionů jich bylo využito. V dodávkách jasně vede Pfizer, který je navíc sto dodávky zrychlovat (dodáno 82 milionů). Následuje Astra Zeneca (dodáno skoro 30 milionů, včetně dávky pro Angelu Merkelovou, která se, v pořadí, nechala očkovat tento týden). Modena dodala skoro 11 milionů, žádné další dodávky (JaJ, Sputnik, čínské vakcíny) nepřesáhly 1,1 mil. dodaných dávek.

Náš podíl se zatím drží na dohled od ostatních. Máme vakcínu pro očkování jednou dávkou skoro pro jednoho ze tří našich občanů (31,2%).

Nejsme daleko od Německa (32,4%) ale již dál od Francie (37,4%), o Irsku či Kypru (kolem 40%) ani nemluvě.

Vykázané využití dávek (data našeho MZ jsou vyšší než ECDC, které je možná ze MZ pozadu - resp naše posílání dat do agentury je pozadu) není špatné, tvrdíme že již 84,8% dodaných dávek bylo využito, ale s rostoucím podílem znamenají i slušná procenta mnoho dávek ve skladech - přesněji dle ECDC dat v neděli přes 400 000. Premiérem slíbené tempo 100 000 očkování na den je, jako jeho většina jiných slibů, míle daleko od reality a víkendové výpadky (včera necelých 24 vpichů) pokračují.

Pohled dovnitř ECDC dat ukazuje, že stále každá zhruba šestá vakcína směřuje k lidem ve věku do 49 let. Pozitivní je, že vykazujeme proti průměru EU vyšší proočkovanost  "zdravotníků" - skoro 80% z nich má již první dávku, dva ze tří jsou proočkování i druhou (jen doufám, že "zdravotník Sehnal" je vyjímka).

Dodávky se budou snad i dále zrychlovat a snad tempo očkování urychlíme. Ještě důležitější je, že se daří pandemii potlačovat - pokud to nezkazíme, a přičteme k dnešnímu stavu miliony proočkovaných, další miliony s imunitou díky nedávnému onemocnění covidem, je konec tunelu, nejen světlo na jeho konci (tedy alespoň z hlediska těch nejprotivnějších omezení) opravdu blízko. 

ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dostálová (ANO): My chtěli diskusi. Ale vy jste neustále tvrdili, jak je migrační pakt super

20:01 Dostálová (ANO): My chtěli diskusi. Ale vy jste neustále tvrdili, jak je migrační pakt super

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.