Niedermayer (TOP 09): Směr budoucnost

12.08.2019 8:37

Komentář na facebookovém profilu k energetické politice

Niedermayer (TOP 09): Směr budoucnost
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslanec Luděk Niedermayer

Zatím co (nejen u nás) je energetická politika Německa považována za dobrý cíl úsměšků, není třeba být zas tak velký expert, aby člověk pochopil (pokud chce), že to "vše dává smysl".

Až se Němci dopracují k dostatečnému přebytku energie z větru a slunce, nastoupí vodík, Jako pohonné médium (osobně to vidím také hlavně na vlaky), jako částečná náhrada "fosilního" zemního plynu a v neposlední řadě jako úložiště energie.

Vzhledem k nižší efektivitě než třeba u baterií dojde k rozvoji této technologie opravdu právě tehdy, když budou přebytky "zelené elektřiny" velké, a mimo jiné to pomůže vyhlazovat cenu energie a odbourá to někdy distortivní zvýhodnění OZE.

Již před mnoha lety jsem na mnoha fórech uváděl nápad, že za unijní miliardy, se kterými si neumíme poradit, jsme mohli udělat, nejen pro dobro nás ale i ostatních, "pilota" na promyšlenou vodíkovou ekonomiku (zahrnující produkci z OZE, distribuci, veřejnou dopravu a podobně). Nestalo se, ale třeba najdeme aspoň cestu, jak efektivně poznatky z Německa, ne-li hotové produkty, využít. Mj. bude to vyžadovat myšlenkový obrat, protože, dnes se velká část vodíku vyrábí za pomocí zemního plynu, zatím co tento koncept jde, ku prospěchu klimatických cílů, přesně opačně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ostrá (SOCDEM): Fialova vláda otevřeně šlape po právech zaměstnanců

9:15 Ostrá (SOCDEM): Fialova vláda otevřeně šlape po právech zaměstnanců

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k vládnímu návrhu výpovědi bez udání důvodu