Niedermayer (TOP 09): Uhlík ve vzduchu a muzikanti na MF

23.09.2019 19:03

Komentář na facebookovém profilu k Ministerstvu financí

Niedermayer (TOP 09): Uhlík ve vzduchu a muzikanti na MF
Foto: hns
Popisek: Luděk Niedermayer v půlnočním rozhovoru

Uhlík ve vzduchu a muzikanti na MF

Před dvěma lety, dle informací médií, se postavil pan ministr financí proti převodu elektrárny Počerady - největšího producenta CO2 u nás - z majetku ČEZ, firmy s většinovým podílem státu, do rukou energetického holdingu pana Tykače.

Nyní, zdá se, se schyluje k tomu, že za mnohem nižší cenu elektrárna majitele změní, a namísto utlumování jejího provozu se rozjede na plné obrátky (což se stalo v podobné situaci při prodeji uhelné elektrárny Chvaletice, tu holding pana Tykače naplno provozuje, kraj jí poskytuje úlevu na plnění emisních standardů a je producent CO2 číslo 2).

Má kolegyně z českého parlamentu, Helena Langšádlová, se pídila po tom, jak se k tomu ministerstvo financí, zastupující státního akcionáře, staví. A dozvěděla se, že na MF platí "já nic, já muzikant". Rozhodnutí je dle vyjádření paní ministryně otázkou managementu ČEZ a dozorčí rady (kam samozřejmě stát nominuje zástupce). Mimochodem, stát nesouhlasil s tím, aby o tomto tématu byla vedena debata na valné hromadě.

Nedočkala se ani odpovědi, zda MF koordinuje svůj postoj s ministerstvem pro životní prostředí, které by mělo dbát na plnění našich klimatických závazků a pečovat o kvalitu životního prostředí.

Jsem tedy zvědav, čeho se dočkáme. A jak mohlo dojít k tomu, že se ministerstvo financí během dvou let rozhodlo, že v tomto případě nemá vůbec, ale vůbec žádné kompetence (neb je přece pouhým nadpolovičním vlastníkem), zatímco minulý ministr financí fakticky postup státem kontrolované firmy určil (a na záplavu zákonů, které ministryně zmiňuje, se zřejmě neohlížel).

P.S. Je jistě pravda, že stát nemůže nutit ČEZ k nevýhodnému obchodu, ale o výhodnosti převodu elektrárny panují velké pochyby. Ale i kdyby bylo doloženo, že pro ČEZ je obchod výhodný, pak vzhledem k tomu, že stát odpovídá za naše klimatické závazky a měl by mít zájem pečovat o životní prostředí, mohl by se rozhodnout o tom, že za stejných podmínek elektrárnu převezme sám, finanční vztah s holdingem pana Tykače vyrovná a nechá ČEZ elektrárnu postupně utlumit (na rozdíl od jejího plného provozu, který holding zřejmě chystá a nebo placení kompenzace za její "povinné" utlumení holdingu pana Tykače).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

21:03 Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 ke zřízení poslanecké komise k vyšetření stř…