Niedermayer (TOP 09): Update o ekonomickém životě v Putinově Rusku

05.03.2022 16:21 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu k ekonomické situaci Ruska

Niedermayer (TOP 09): Update o ekonomickém životě v Putinově Rusku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslanec Luděk Niedermayer

Rusko, z rozhodnutí svého presidenta, zabíjí lidi na Ukrajině a ničí tuto nezávislou, svobodnou zemi, jejíž lidé chtějí žít v jiném režimu, než jaký pro ně chce ruský president.

Rusko, z rozhodnutí svého presidenta, již více než 10 let prožívá ekonomickou stagnaci, ve které klesá životní úroveň řady lidí (neb oligarchové, president a jeho přátelé nesmí přijít zkrátka).

To, co roste, nyní raketově, je počet rublů potřebných k nákupu spolehlivé měny, jako je euro nebo USD (navíc dnes lidé, kteří si je chtějí koupit, aby ochránili své úspory, ke kurzu přidají 30% poplatek, který byl zaveden).

Anketa

Prožije český národ na území svého státu rok 2022 v míru?

52%
36%
12%
hlasovalo: 38559 lidí

Proti roku 2008 je třeba za dolar zaplatit (i bez poplatku) dnes více než 4x tolik. Ve stejné době vzrostla životní úroveň (měřená domácím produktem v paritě kupní síly) o pouhých 6 % (a to bez zahrnutí dopadů pandemie, která zřejmě způsobila další pokles). Dokonce i proti ztrátě hodnoty rublu, kterou vyvolala anexe Krymu, je dnes cena dolaru skoro dvojnásobná. Podobně se také zdraží zboží, které se ze západu dováží.

Kolaps ruských finančních trhů seslal z tohoto pohledu Rusko do finančního suterénu těch nejvíce nestabilních zemí světa. Ruská aktiva není obvykle možno prodat. Předpokládám, že mnoho bank před pádem chrání jen (potenciálně inflační) peníze od centrální banky. Ty zřejmě též financují i Putinovu šílenou válku. Devizy v zahraničí přitom, zřejmě v rozhodnujícím objemu, leží na zmražených účtech.

Ruskou vládou a bankou zavedené restrikce již dávno zastavily volnou směnitelnost rublu a možnost firem jej dle vlastního uvážení držet. Omezen, pokud ne paralyzován, je i obchod. Mnoho zásadních věcí, které Rusko potřebuje dovážet, nemůže kvůli sankcím získat. Ruská vláda se rozhodla přestat splácet některé dluhy a její rating propadá k těm nejnižším hodnotám, vylučujícím získání půjček.

A to jsou jen vybrané aspekty důsledků politiky prezidenta Putina na lidi své země, kterou její president z hlediska svobody a fungování směřuje k modelu Severní Koreji...

graf

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…