Niedermayer (TOP 09): Veřejné zakázky jsou pro evropské exportéry velkou obchodní příležitostí

30.12.2021 19:54 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu k omezení diskriminace evropských firem v třetích zemích

Niedermayer (TOP 09): Veřejné zakázky jsou pro evropské exportéry velkou obchodní příležitostí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslanec Luděk Niedermayer

Na posledním plenárním zasedání tohoto roku jsem spolu s jasnou většinou 589 poslanců hlasoval pro schválení důležitého nástroje na omezení diskriminace evropských firem v oblasti veřejných zakázek ve třetích zemích. Veřejné zakázky jsou pro evropské exportéry velkou obchodní příležitostí. Tvoří zhruba 15–20 % celosvětového HDP a představují hodnotu přibližně 1,3 bilionu EUR.

EU zastává otevřenost mezinárodních trhů s veřejnými zakázkami a poskytuje přístup na své trhy pro většinu zboží a služeb i třetím zemím. Řada evropských firem má ale problém dostat své výrobky na trh s veřejnými zakázkami v zemích mimo EU. Tyto země totiž zavedly protekcionistická nebo diskriminační opatření zaměřená právě proti evropským firmám. Typickým příkladem je třeba Čína, od níž ČR již dlouho odebírá roušky, respirátory či antigenní testy, čeští exportéři však nemají rovný přístup do čínských veřejných zakázek.

V reakci na to EU představuje Nástroj pro mezinárodní zadávání veřejných zakázek. Ten by měl umožnit evropským firmám rovné podmínky na trzích po celém světě. Fungovat má na principu reciprocity. Pokud Evropská komise zjistí, že v některé třetí zemi nebyl umožněn evropskému vývozci rovný přístup do soutěže veřejných zakázek, bude moci nastavit, zda a jak omezí, aby se vývozci z dané třetí země účastnili veřejných zakázek v EU.

Nástroj tedy bude třetí země stimulovat k tomu, aby více otevřely své trhy evropským exportérům a poskytly jim rovné a transparentní podmínky. Tím by měl zlepšit konkurenceschopnost evropských podniků. Návrh nyní míří k dalšímu vyjednávání v rámci tzv. trialogu, tedy vyjednávání mezi EP a Radou. Pokud ho představitelé unijních zemí nezablokují, otevře se šance pro jasnou a smysluplnou podporu našich firem, které bohužel v mnoha případech dnešní stav znevýhodňoval.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolář (TOP 09): Je třeba odvaha. Prázdná ruská škola v Bubenči. Využít pro studenty

13:04 Kolář (TOP 09): Je třeba odvaha. Prázdná ruská škola v Bubenči. Využít pro studenty

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k prostorám ruské školy v Bubenči.