Novák (ANO): Je nezbytné okamžité svolání komise pro odposlechy

15.12.2021 6:34 | Komentář

Situaci s odposlechy v Brně je nutno okamžitě řešit, není možno s posvěcením městského soudu v Brně, porušovat ústavu. Proto gratuluji ke zvolení a zároveň vyzývám novou předsedkyni k okamžitému svolání komise.

Novák (ANO): Je nezbytné okamžité svolání komise pro odposlechy
Foto: anobudelip.cz
Popisek: ANO

V reakci na zvolení nové předsedkyně Stálé komise pro kontrolu použití odposlechu a záznamu telekomunikačního provozu, použití sledování osob a věcí a rušení provozu elektronických komunikací Kláry Kocmanové (Piráti) Poslaneckou sněmovnou na 4.schůzi, požádal člen stálé komise, poslanec Marek Novák o bezodkladné svolání této komise a zařazení bodu: „Povolení odposlechů výslechových místností vazební věznice v Brně-Bohunicích“. 

Již dříve poslanec Novák upozornil na nestandardní situaci v kauze kriminalisty pana Vladimíra Machaly, kdy Městský soud v Brně povolil na půl roku orgánům činným v trestním řízení sledování osob a věcí prostorovými odposlechy deseti výslechových místností vazební věznice v Brně-Bohunicích, kam se pan Vladimír Machala mohl dostavit. V těchto místnostech, uvedl ve svém zdůvodnění poslanec Novák, probíhaly kromě výslechů i hovory obviněných s právními zástupci, kdy ve vazební věznici není možné tyto porady uskutečnit v jiných prostorech. Kromě odposlechů sledující podezřelé v kauze Stoka tak byly po dobu půl roku nahrány i tyto rozhovory. „Je zjevné, že tyto záznamy byly pořízeny nad rámec účelu, pro který byly prostorové odposlechy povoleny, a v případě, že nebyly v souladu s ustanoveními trestního řádu zničeny, došlo k prolomení ústavního práva na obhajobu v trestním řízení,“ uvedl poslanec Novák.

K této kauze se již také vyjádřila Advokátní komora ČR. Například pro Novinky.cz uvedla mluvčí komory: „Vedení ČAK je přesvědčeno, že pokud se tomu skutečně tak stalo, šlo o zjevné porušení práv garantovaných mezinárodními smlouvami a Listinou základních práv a svobod a bylo to učiněno institucionálním postupem osob, jimž je uloženo hájit zákon a které si musely být vědomy nelegálnosti svého postupu.“

Podle poslance Marka Nováka jde o závažné pochybení Městského soudu v Brně. Proto by se jím měla parlamentní stálá komise pro odposlechy věnovat bez odkladu již na své první schůzi hned po volbě svého vedení. Na jednání by měly být také přizvaní představitelé České advokátní komory, Ministerstva spravedlnosti a Státního zastupitelství (nejlépe Krajské státní zastupitelství Brno).

Převzato z Profilu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nerudová (STAN): Každý den čtu desítky komentářů, jak jsem trapná, hnusná, hloupá. Slušnost zvítězí

8:04 Nerudová (STAN): Každý den čtu desítky komentářů, jak jsem trapná, hnusná, hloupá. Slušnost zvítězí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke komentářům v on-line prostoru.