Novák (ANO): Pan europoslanec Polčák zobchodoval svůj politický vliv

24.03.2022 20:33

Projev na 16. schůzi Poslanecké sněmovny 24. března 2022 – interpelace ministra vnitra Rakušana ke kauze provize europoslance Polčáka

Novák (ANO): Pan europoslanec Polčák zobchodoval svůj politický vliv
Foto: anobudelip.cz
Popisek: Marek Novák

Vážený pane ministře,

obracím se na vás ve věci zneužití Ministerstva vnitra za účelem zisku advokáta Stanislava Polčáka v kauze Vrbětice. Jde o vašeho europoslance, do včerejška místopředsedu hnutí STAN, bývalého předsedy Sdružení místních samospráv. Ten nabídl své služby postiženým obcím, tehdy však nikdo nevěděl, jakou cenu si pan Polčák naúčtuje. Nyní se bavíme o provizi cca osm milionů korun, kterou pan Polčák chtěl, teď už ji zase nechce, teď chce odměnu za práci pro své kolegy, nevíme jakou a nevíme za co.

Jsou mi známa vaše mediální prohlášení. Tento problém je však daleko hlubší a zásadnější než holé odbytí, že to pan Polčák tak nemyslel a ta částka taky nesedí. Řekněme si to na rovinu: Pan europoslanec Polčák zobchodoval jako advokát svůj politický vliv. Novelu, kterou finalizovalo Ministerstvo vnitra a schválila drtivou většinou Poslanecká sněmovna, prodal obcím, které postihly výbuchy ve Vrběticích, za osm mega.

Ptám se vás: Jak budete řešit, aby do budoucna nebyla zneužita státní správa a Poslanecká sněmovna za účelem zisku advokátů a advokátních kanceláří? Jak hodláte ne mediálně, ale skutečně tuto bezprecedentní situaci řešit? A následně, jak vysvětlíte Sněmovně, že je možné obchodovat politický vliv advokátem? Jste bývalý starosta města Kolína. Jakou vy osobně máte zkušenost s politiky s právním vzděláním tohoto typu? Vy jste se s tím setkal? Schvalujete postup pana Polčáka? Mělo snad hnutí STAN nebo někteří jeho členové mít z oné osmimilionové provize také nějaký osobní prospěch?

Děkuji vám za odpovědi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Farský (STAN): Ať už vědomě nebo z hlouposti pracujete proti ČR, probuďte se

18:09 Farský (STAN): Ať už vědomě nebo z hlouposti pracujete proti ČR, probuďte se

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k Vrběticím.