Nováková (TOP 09): Charakter zákonem nenahradíme

16.12.2014 10:11

Podle nového zákona o audiovizi bude v roce 2015 Poslanecká sněmovna schvalovat devítku členů Rady Státního fondu kinematografie.

Nováková (TOP 09): Charakter zákonem nenahradíme
Foto: top09.cz
Popisek: Poslankyně TOP 09 Nina Nováková

Je škoda, že právě v těchto dnech ztrácí současná Rada na důvěryhodnosti díky sporům o korektnost přidělování dotací pro český film.

Předmětem rozhořčené reakce části současné Rady je patnáctimilionová podpora pro film Lída Bárová režiséra Filipa Renče. Někteří členové totiž tvrdí, že jejich další kolegové záměrně hlasovali v rozporu s dohodnutými pravidly a – stručně řečeno – všechny body, které měli při rozhodování k dispozici, přidělili po vzájemné dohodě jedinému filmu. Paragraf 35 audiovizuálního zákona a Statut Státního fondu kinematografie přitom velmi přehledně a přesně stanovují kritéria posuzování jednotlivých projektů. Bodování je anonymní, vše tedy zůstává pouze na úrovni podezření. Radní, které případ Renč pobouřil i ředitelka Státního fondu kinematografie vidí lék pro objektivnější rozhodování ve veřejném hlasování.

O tom, jestli bude Rada o dotacích pro filmy hlasovat tajně nebo veřejně, nerozhoduje zákon (tedy politici), ale právě sama Rada. Ta si vytváří Statut státního fondu kinematografie, který pak říká, jak má hlasování vypadat. Po složitém notifikačním řízení u Evropské komise byl návrh Statusu v srpnu 2013 předložen ministrovi kultury (Státní fond kinematografie tomuto ministerstvu podléhá) a za týden jej schválila vláda.

Ale právě na poslancích bude v následujících měsících ležet odpovědnost za volbu takových radních, kteří by byli zárukou, že se podobné situace nebudou opakovat. Sněmovna sama kandidáty nenominuje, proto velkou morální odpovědnost nesou instituce, které kandidáty navrhují. V tuto chvíli už jména adeptů zná ministr kultury. Ten může jejich seznam zúžit nebo předat volebnímu výboru všech třiatřicet kandidátů.

Členové volebního výboru za TOP 09 budou za všech okolností navrhovat veřejné slyšení. Je to nejlepší způsob, jak mohou kandidáty posoudit i další poslanci, případně zájemci z řad veřejnosti. Jistě lze také debatovat s ministerstvem a s Fondem o změně Statutu a prosazovat veřejné bodování radních při přidělování dotací. V této chvíli ale nezbývá, než důvěřovat navrhujícím organizacím a institucím, které měly pečlivě zvážit, komu poskytují morální záruku. Druhým sítem je právě veřejné slyšení. Kritéria hodnocení, která budou mít noví radní k dispozici, jsou dobře promyšlena. V rozhodování pomáhají i expertízy nehlasujících odborníků.

Na konci ovšem stojí zase jen člověk, který podlehne nebo nepodlehne různým tlakům a bude hlasovat podle svého svědomí. Jinak udělá ostudu těm, kteří mu dali důvěru. Charakter je energie, která pracuje uvnitř člověka, nedá se nahradit předpisy a paragrafy.

Nina Nováková, poslankyně TOP 09

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: TOP 09

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…