Nováková (TOP 09): Pochopit a osvojit si evropskou kulturu je pro děti důležité

06.06.2016 16:59

Při projednávání školského zákona jsme podali návrh, který chce posílit předávání evropských hodnot a tradic humanismus.

Nováková (TOP 09): Pochopit a osvojit si evropskou kulturu je pro děti důležité
Foto: top09.cz
Popisek: Poslankyně TOP 09 Nina Nováková

Žáci by měli vědět, že naše kultura má hluboké a solidní základy, které pramení z odkazu antiky a křesťanství. Ministerstvo návrh nepodpořilo, proto předkládáme novelu a věříme, že se připojí také poslanci z dalších klubů. Novela obsahuje minimum, na kterém by se mohli shodnout všichni, kterým záleží na tom, jakou kulturu předáváme dalším generacím. 

Obyvatelé Čech, Moravy a Slezska jsou také obyvateli Evropy, proto neseme všichni odpovědnost za předávání naší kultury dalším generacím. Škola je veřejná služba. Má úkol vzdělávat, vychovávat a předávat kulturu, která drží každou společnost pohromadě.

Navrhujeme, aby v úvodní části školského zákona bylo jasně deklarováno pochopení a osvojení základů evropské kultury. I pro děti z jiných kultur je to důležité, jinak se nebudou orientovat a zůstanou v izolaci. To není nikdy dobré.

V debatách bychom měli odlišovat náboženství a kulturu, stejně tak výuku náboženství a výuku o náboženstvích. Jinak po sobě jenom házíme slova.

Náboženská svoboda patří k základním lidským právům a jako člověk hlásící se k západní kultuře budu vždy hájit její dodržování. Je také užitečné, aby žáci ve školách dostali informace o významných světových kulturách, o jejich hodnotách, i o náboženstvích, z nichž tyto kultury pramení. Evropská kultura stojí na řecké filosofii hlásající kritický rozum a na římském právu. Židovské desatero je  morálním vodítkem a křesťnství nás vede k solidaritě, odpouštění, ale také k nutnosti stále na sobě pracovat. Humanismus je postoj, který lidstvo mimo jiné dovedl k uznávání lidských práv.

Náboženské vyznání je věcí soukromou. Výuka náboženství je jen na některých školách a vyučovat je mohou jen některé církve. Ústředí muslimských obcí – tak jsou u nás registrováni muslimové, k těmto církvím nepatří. V mém návrhu  nejde o náboženství, ale o kulturu. Nechci nutit, ani zakazovat náboženství. Chci zajistit předávání důležitých hodnot a tradic. Nechci, aby Evropa ztratila svou tvář, protože naše země k ní patří.    

NINA NOVÁKOVÁ, POSLANKYNĚ TOP 09

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Brázdil (ANO): Nechci, aby se vůbec v naší republice něco takového se prodávalo

18:09 Brázdil (ANO): Nechci, aby se vůbec v naší republice něco takového se prodávalo

Projev na 101. schůzi Poslanecké sněmovny k návrhu poslanců Zdenky Němečkové Crkvenjaš, Toma Philipp…