Novotný (ČSSD): Detroit „po česku“?

18.09.2013 17:10

Nedávno jsem četl jeden komentář k jednomu městu v USA. To město je Detroit. Určitě znáte. Detroit, osmnácté největší město v USA, požádalo minulý týden o bankrotovou ochranu.

Novotný (ČSSD): Detroit „po česku“?
Foto: PL
Popisek: Karel Novotný, ČSSD

Když jsem dočetl, napadlo mě, že kdybych nahradil Detroit názvem města Mostu, tak si vlastně čtu o budoucnosti našeho města. Tolik podobného, až z toho mrazí.

Detroit byl kdysi jedním z nejprůmyslovějších měst Ameriky. Město automobilového průmyslu a nejenom tohoto odvětví, ale také město průmyslu obecně vzato. Město, kde žilo mnoho vzdělaných techniků, zručných řemeslníků, kde v dobrém soupeřily menší i střední firmy, čile se obchodovalo, přicházeli sem i lidé z venkova. Město rostlo a ekonomicky sílilo.

Jenže přišla konkurence z Japonska. To v kombinaci s vysokými mzdami v automobilovém průmyslu, vedlo k propouštění, logicky na to doplatili obchodníci a další podnikatelé, nabízející různé doprovodné služby.

A výsledek? Z kdysi perspektivního města, vlastně celé oblasti, zbyly, obrazně řečeno trosky a z původních dvou milionů obyvatel klesl počet na zhruba 700 tisíc lidí.

A tak se vedení města se rozhodlo s tím něco udělat, když už státní instituce a vláda nepomohly. Opravovaly se domy, desítky milionů dolarů pohltil nově vybudovaný hokejový stadion, metro, postavila se další průmyslová zóna a tak dále. Prostě se radní doslova „krájeli“, aby Detroit nepadl. Marně - nová průmyslová odvětví, investoři do města nepřišli. Nikdo nepodpořil daňovými úlevami univerzity a možnost dalšího vzdělávání se. Bez perspektivy práce bylo výhodnější toulat se městem a pobírat dávky, které končily u pití, drog, a tak snad jedině policisté měli o práci vystaráno. A protože město nestojí na betonu a cihlách, nýbrž na lidech, výsledek byl pro Detroit a jeho obyvatele bez nadsázky smrtící.

Nepřipomíná vám to něco?  Naše město? Region? Trefa, bohužel…

Most se také snaží bojovat, co mu síly stačí, s odlivem lidí mimo Most. Šance získat slušnou práci je čím dál menší, absolventi škol těžko získávají požadovanou praxi, natož práci a utíkají. Do průmyslových zón se moc investorů nehrne, a když tak jen nakrátko, dokud je to pro zahraniční firmy, které sem navíc přinášejí z 99 procent pouze montovny pro nepříliš kvalifikovanou pracovní sílu. A pak už bych mohl přes kopírák vzít to, co se odehrálo v Detritu. Sociální dávky, kriminalita….

A přitom stačí tak málo, nechat lidi pracovat a nebrat jim práci. Už se mi ani nechce psát a říkat to, co všichni, kteří používají obyčejný selský rozum, ví.

V Mostě, na Mostecku, na rozdíl od Detroitu, máme možnost dát lidem práci, perspektivu stálé a rozumné životní úrovně, naději pro naše děti. Jen to ty naše české vlády musí vzít už konečně na zřetel, neblokovat potřebné kroky a rozhodnutí, neházet nám, v historicky těžebně-energetickém regionu, klacky pod nohy. Abychom pak nemuseli chodit o žebrácké holi.

I když život není pohádka, věřím, že konečně přijde rozumný král, tedy rozumná a dál než na špičku vlastního nosu vidící si česká vláda. Vláda, která bude jako jeden balíček posuzovat obsah slov jako: nerostné bohatství, energetická soběstačnost a bezpečnost, pracovní příležitosti, daňová výtěžnost…

Nebo vlastně spíše pevně doufám.  Nechci, aby se z Mostu stal český Detroit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Novotný - profil

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Schillerová (ANO): Dnešním dnem se celá pětikoalice stala definitivním spolupachatelem

17:04 Schillerová (ANO): Dnešním dnem se celá pětikoalice stala definitivním spolupachatelem

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.