Novotný (NS-LEV 21): Pár slov k poslednímu vývoji v Sýrii

13.07.2013 11:15

Sýrie - vzhledem k překotnému vývoji v Egyptě - poměrně nezaslouženě ustoupila ze zorného úhlu médií. Tamní situace se dále komplikuje. Ještě před rokem operovali islamisté v Sýrii téměř v ilegalitě. Dnes jsou mocnou a významnou silou na straně rebelů. Na některých místech ovládají celá města a obyvatelstvu neváhají vnucovat právo Šarija.

Novotný (NS-LEV 21): Pár slov k poslednímu vývoji v Sýrii
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaromír Novotný

Islamisté se stali populárními, protože obyvatelstvo zažilo korupci a ozbrojené rozmíšky uvnitř tzv. Svobodné syrské armády (Free Syrian Army, FSA), největší skupiny tzv „umírněných“ rekrutujících se z dezertérů ze syrské armády. Dnes je tzv. revoluce sama zkorumpovaná a na územích ovládaných povstalci obyvatelstvo čelí svého druhu tyranii, zločinnosti, únosům, zkrátka ozbrojeným gangům sprostých zločinců.

Vedoucí představitel Free Syrian Army byl podle posledních zpráv na jednání v přístavu Latakia zabit soupeřící povstaleckou skupinou „the Islamic State of Iraq and the Levant“, která je navázána na Al-Kájdu. Jedná se o Kamal-a Hamami, známého taky jako Abu Basir al-Ladkani, který byl velitelem klíčové brigády Free Syrian Army. Je to jen další důkaz o eskalaci bojů uvnitř rebelů. Jedná se o střet mezi tzv. „umírněnými FSA“ a „radikálními islamisty“.

Jsme tak svědky vzniku další občanské války, tentokrát na straně rebelů, v již probíhající občanské válce v Sýrii. Podotýkám, že v dubnu tohoto roku vůdce Al-Kájdy, Egypťan Ayman al Zawahiri vyzval povstalce k boji za vznik Islámského státu v Sýrii.

Budou představitelé západoevropských zemí i nadále podporovat „demokratickou opozici“ v boji proti vládě syrského prezidenta Asada? Když ano, tak kterou stranu uvnitř opoziční občanské války?

Jaromír Novotný

Bývalý I. náměstek ministra obrany a velvyslanec v Indii a Japonsku. Stínový ministr obrany LEV 21.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vasevec.cz

Ing. Tomáš Czernin byl položen dotaz

Válka na Ukrajině

Pane senátore, opravdu věříte tomu, že má Ukrajina šanci Rusko porazit, a že ji USA a ostatní budou podporovat do nekonečna? Nechápejte mě špatně, přeji si, aby Ukrajina Rusko porazila, ale myslím, že je to dost nereálná vize. A co mě ještě na vašem komentáři zarazilo je, že v něm vůbec nepíšete o m...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vondráček (Svobodní): Polovinu platu europoslance odevzdám na dobrou věc

14:04 Vondráček (Svobodní): Polovinu platu europoslance odevzdám na dobrou věc

Informace na svém veřejném facebookovém profilu o motivacích kandidatury do Evropského parlamentu