Novotný (ODS): Ministr financí Babiš a ministr průmyslu a obchodu Mládek mají co vysvětlit. Vyšetřování Evropským úřadem proti podvodům, nepřijatelné kšefty

05.01.2016 13:20

Ministr financí Andrej Babiš a ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek by měli neprodleně vysvětlit informace, které dnes přinesl deník Neovlivní.cz.

Novotný (ODS): Ministr financí Babiš a ministr průmyslu a obchodu Mládek mají co vysvětlit. Vyšetřování Evropským úřadem proti podvodům, nepřijatelné kšefty
Foto: Redakce
Popisek: Martin Novotný (ODS), primátor Olomouce

Ministr financí Andrej Babiš a ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek by měli neprodleně vysvětlit informace, které dnes přinesl deník Neovlivní.cz. Ten poukázal na úspěšný lobbing místopředsedy představenstva Agrofertu Petra Cingra, který začal vyšetřovat Evropský úřad proti podvodům.

V demokratickém státě je nepřípustné, aby jedna společnost těžila z postavení svého majitele - v tomto případě současně i ministra financí Andreje Babiše. Pokud se vyšetřování ukáže jako odůvodněné, pouze se potvrdí to, že současná vládní koalice funguje na principu „kšeftů“: ANO pomáhá schvalovat ČSSD její programové priority, ČSSD na oplátku jde na ruku zájmům společnosti Agrofert.

Není bez zajímavosti, že náměstek ministra obchodu Tomáš Novotný, který zájmům místopředsedy představenstva Agrofertu vyhověl, je členem ČSSD a za doby vedení Středočeského kraje Davidem Rathem, zastával funkci ředitele Regionálního operačního programu Střední Čechy.

Okřídlenou větou, spojenou s Andrejem Babišem, se stala věta „Všetci kradnú“. Je spojena se stejným logickým paradoxem jako tzv. „paradox lháře“. Vztahuje se i na svého autora? Nemělo by nám uniknout, že je zásadní rozdíl mezi selháním jednotlivce v systému a systémovou korupcí. Pokud řízení státu jako firmy znamená úspěšný lobbing za dotace pro firmy ministra financí,  jde o systémový problém zcela jiného řádu. Takovéto „kšefty“ jsou nepřijatelné, a pokud se podezření potvrdí, musí z nich být vyvozena politická odpovědnost.

Martin Novotný
místopředseda ODS

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Havlíček (ANO): Působíte směšně. Zcela jasně se o kvóty jedná. Cituju z migračního paktu

18:09 Havlíček (ANO): Působíte směšně. Zcela jasně se o kvóty jedná. Cituju z migračního paktu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.